latinica  ћирилица
15/09/2024 |  10:52 ⇒ 15:51 | Аутор: N1

Огласиле се сирене у Бечу и Доњој Аустрији: Поплављене куће, у току евакуација (ВИДЕО)

Велике количине падавина изазвале су поплаве у Бечу и Доњој Аустрији. Грађане су јутрос пробудиле сирене за узбуну јер су нивои ријека убрзано расли. Велики број улица је поплављен, али и кућа и других објеката. Спасиоци су морали евакуисати грађане.
Поплаве у Аустрији (Фото: EPA/PAUL PLUTSCH) -
Поплаве у Аустрији (Фото: EPA/PAUL PLUTSCH)

Рад жељезница и метроа је знатно редукован. Олујно невријеме додатно је узроковало проблеме па су ватрогасци само за неколико сати имали 1.100 интервенција у Бечу.

Због обилних падавина цијела Доња Аустрија је у недјељу ујутро проглашена подручјем катастрофе.

- Ситуација се погоршава због великих падавина у цијелој земљи - рекао је замјеник гувернера Степхан Пернкопф за АПА.

Становници су морали бити спасени из својих кућа. Током ноћи обустављен је саобраћај возова на западној релацији између Амштетена и Ст. Валентина. Ово упозорење за путовања продужено је до понедјељка навече.

Затражена је помоћ додатних ватрогасних снага из других дијелова државе. У Доној Аустрији ватрогасци су имали 4.490 интервенција. Истичу да је ситуација веома напета.

У округу Ст. Пелтен, упозорење цивилне заштите активирано је у општинама Хофстетен, Габлиз, Пyхра, Перерсдорф, Хаунолдштајн, Вилхелмсбург, Пуркерсдорф и Тулнербах, а аларм цивилне заштите активиран је у Бохајмкирхену, Маркерсдорф-Хајндорфу и Капелну. Окружна команда је обавијестила да су се Анцбах, Винфлус, Габлицбах, Михелбах, Наделбах и Першлинг већ излили из корита.

- Ватрогасне екипе се првенствено баве спашавањем људи из зграда или возила - укључујући чамце и ватрогасне јединице, наводи се.

Било је и нестанка струје. Станари су били заробљени у неколико кућа. Четири особе су спасене из зграде у Маркерсдорфу.