latinica  ћирилица
15/09/2024 |  08:22 | Аутор: РТРС

Објављен датум изласка посљедњег филма Клинта Иствуда

Правни трилер Поротник #2, који би требало да буде посљедњи филм легендарног холивудског глумца и редитеља Клинта Иствуда (94), коначно је добио датум изласка.
Клинт Иствуд (Фото архив: EPA-EFE/NINA PROMMER) -
Клинт Иствуд (Фото архив: EPA-EFE/NINA PROMMER)

Како пише Variety, филм ће премијерно бити приказан на АФИ филмском фестивалу у Сједињеним Америчким Државама 27. октобра 2024, а у биоскопе широм свијета требало би да стигне неколико дана касније, 1. новембра.

Радња филма прати породичног човјека Џастина Кемпа (Николас Хоулт), који је позван да служи као поротник током једног судског процеса. На суђењу за убиство схвата да је он можда узроковао смрт жртве и мора се ухватити у коштац с дилемом треба ли манипулисати поротом како би спасио себе или открити истину и предати се.

Тони Колет тумачи тужитељку, док Крис Месина игра улогу адвоката одбране. Оскаровац Џ.К. Симонс је, заједно са Хоултом, један од поротника.

Иствуд, који сада има 94 године, режирао је трилер, али није глумио у њему. Филм је настао према сценарију Џонатана Абрамса и почео је са снимањем у јуну 2023, прије него што је штрајк сценариста ставио многе пројекте на чекање. Снимање је настављено у новембру исте године, након завршетка штрајка.

Иствуд се прославио глумећи Човјека без имена у хваљеној трилогији шпагети-вестерна Серђа Леонеа: За шаку долара (1964.), За долар више (1965.) и Добар, лош, зао (1966.). Након тога, улога полицијског инспектора Харија Калахана у пет филмова о Прљавом Харију, објављених током 70-их и 80-их, додатно га је учврстила као познато име.

1971. године дебитовао је као редитељ психолошким трилером Играј за мене Мисти. До данас је режирао високопрофилне филмове као што су Непознати заштитник, Одметник Џоси Вејлс, Непомирљиви, Мостови округа Медисон, Мистична ријека, Дјевојка од милион долара, Гран Торино, Инвиктус, Снајпериста, Сали – Чудо са Хадсона и Мазга.

Поротник #2 је 40. филм за који потписује режију.