latinica  ћирилица
14/09/2024 |  18:47 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Млади инжењер Лука ријешио да остане у Српској; Основао Пољопривредну задругу (ВИДЕО)

Останак у Републици Српској и покретање властитог посла, водиља је младог инжењера пољопривреде Луке Врачара из Рибника.
Лука Врачар - Фото: РТРС
Лука ВрачарФото: РТРС

Са жељом да покрене производњу, основао је Пољопривредну задругу. За сада производи бијели лук, а у плану су и друге културе.

Плодна земља, родна година и одговарајућа механизација, без знања стеченог на факултету, не би били довољни за успјешан посао. Због доброг рода бијелог лука, млади инжењер Лука Врачар одлучио је да шири производњу.

- Одрастао сам на селу и увијек је била ту пољопривреда. Као мали сам с дједом и са својима радио. Циљ је ширим нешто ново, да се ново поставља, тако да су моје све идеје произишле са факултета и задруга и бијели лук па још и неки други пројекти - навео је Врачар.

На седам хектара слиједи сјетва бијелог лука. Користећи савремену механизацију јер, каже, модернизација пословања је кључ успјеха.

- Ту спада линија за рашчењавање лука, гдје је неупоредиво учинак машина и људи који би требали да ураде рецимо за сат времена. Очекујемо ових дана набавку нове сијачице - каже Лука.

Луки је највећи подстрек дјед који се годинама бави пољопривредом и на унука преноси искуства. Да би му помогао, поклонио му је земљу.

Пољопривредна производња коју је покренуо Лука, доказ је да се уз школовање, подршку породице и рад може направити успјешан посао у родном крају.

Да су жеље оствариве, показује прича о Луки, успјешном младом пољопривреднику, који је препознао потенцијал родног краја у којем је остао да оствари своје снове.