latinica  ћирилица
14/09/2024 |  12:27 ⇒ 12:34 | Аутор: СРНА

Вишковић: Јединство српског народа - императив за све генерације

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је у честитки Србима поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе да су очување српског народа, свуда гдје живи, његово јединство и слога, императив за све генерације - и садашње и оне које долазе.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је истакао да је Дан српског јединства, слободе и националне заставе један од најважнијих празника јер спаја и уједињује Србе.

Он је рекао да је неизмјерно поносан и срећан што Република Српска, заједно са Србијом, матицом српског народа, пети пут обиљежава и прославља заједнички празник.

- Празник који обиљежавамо сваког 15. септембра и који је дан пробоја Солунског фронта, треба свима нама да буде вјечни подсјетник да су Срби један народ, ма гдје живјели широм свијета, и да је важно да сви заједно истрајно радимо на нашем јединству и слози, који су залог нашег опстанка - поручио је Вишковић.

Премијер Српске је напоменуо да је српски народ своју слободу кроз вијекове остваривао у великим побједама, али да је ту слободу плаћао огромним жртвама, подсјетивши да је Србија само у Првом свјетском рату изгубила готово трећину становништва, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Он је подсјетио да је српски народ дао милионске жртве у многобројним ратовима борећи се за слободу и право да живи на својим вјековним огњиштима, али и за слободу других потлачених народа.

- Слободарски дух присутан је кроз цијелу нашу историју, укључујући и посљедњи Одбрамбено-отаџбински рат у којем смо поново били принуђени да бранимо слободу и своја вјековна огњишта - нагласио је Вишковић.

Према његовим ријечима, српски народ увијек је био на страни слободарског свијета подносећи огромне жртве и снажно вјерујући у идеју да сви Срби треба да живе слободно, ма гдје били настањени.

- Наша историја показала нам је да само сложни и јединствени можемо да будемо снажни и да одолимо сваком искушењу постављеном пред нас - поручио је Вишковић.

На данашњи празник, додао је Вишковић, још једном се шаље снажна порука, не само заједништва Републике Српске и Србије, већ јединства цјелокупног српског народа на свим просторима на којима он данас живи широм свијета.

- Јединство и снажне везе Републике Српске и Србије су предуслов и гаранција опстанка Срба на овим просторима, али и јасна порука да српски народ, ма гдје живио, не смије заборавити своје коријене и историју, свој језик и хришћанску, православну вјеру - поручио је Вишковић.