latinica  ћирилица
14/09/2024 |  12:05 ⇒ 13:49 | Аутор: РТРС

Додик: Веома важно да као народ имамо снаге, воље и вјере да обнављамо и градимо наше светиње (ФОТО/ВИДЕО)

Веома је важно да као народ имамо снаге, воље и вјере да обнављамо и градимо наше светиње, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик након освештања Храма Светог Николаја Чудотворца у манастиру Рмањ.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је поручио да је Српска православна црква нешто с чим се српски народ идентификује. 

- Ово је нешто што су наши преци радили вијековима уназад. Увијек је било увијек оних који су палили и рушили светиње, али и оних који су их обнављали. Данас је манастир Рмањ у пуном сјају и ово је историјски дан - рекао је Додик.

Додик је поручио да Српска жели да помогне српском народу који живи у Мартин Броду, а један од најбољих начина јесте да обновимо храм и да наставимо са подршком.

Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије данас је у манастиру Рмањ у Мартин Броду уручио предсједнику Републике Српске Милораду Додику највише одликовање Епархије бихаћко-петровачке и рмањске - Орден новомученика бихаћко-петровачких.

- То је велика част за мене. Ја сам то чинио у име Српске. Манастир је жив, наша међусобна интеракција и подршка неће стати овдје него ће се наставити - истакао је Додик.

Он је напоменуо да се данашње освештање Храма Светог Николаја Чудотворца у манастиру Рмањ може рачунати као дио обиљежавања Дана српског јединства.

- Сутра настављамо са обиљежавањем Дана српског јединства у Бањалуци, а онда и у Новом Саду. То је празник који смо устоличили прије неколико година устоличили. Дан српског јединства, слободе и националне заставе је дан окупљања људи, институција, обиљежавања заставе и јединства српског народа - поручио је Додик. 

Додик је подсјетио да је на Свесрпском сабору речено да су Срби јединствен народ и да су припадници једног народа.

- Гдје год да живе Срби треба да одбаце било какав префикс испред ријечи Срби. Ми смо јединствен народ. Нисмо ни хрватски, ни босански и не знам ни ја који Срби. Ми смо припадници једног народа, српског народа, и тако се и понашамо. Не желимо никога да повриједимо у том погледу, ми поштујемо осјећања других и њихове идентитете. Зашто би нама неко наметао идентитет који не стоји? Он историјски није тачан, животно није тачан, никако није тачан. Ми смо припадници јединственог српског народа - поручио је Додик.