latinica  ћирилица
12/09/2024 |  11:06 ⇒ 13:03 | Аутор: РТРС

Додик у Сентандреји са митрополитом Лукијаном; Посјета велика част (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик састао се у Владичанском двору у Сентандреји са архиепископом и митрополитом будимским Лукијаном.
Милорад Додик у Мађарској - Фото: РТРС
Милорад Додик у МађарскојФото: РТРС

- Посјета предсједника Републике Српске Милорада Додика за Епархију будимску је велика част - истакао је владика Лукија.

Навео је да је брига предсједника Српске  за српску заједницу исказана пажњом и низом донација на чему су му сви захвални.

- Направили смо велики искорак у смислу унапређења нашег архивског рада. Направили смо макету наших највећих светиња. Сматрам да такве нема у Српској православној цркви - истакао је митрополит Лукијан.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изразио је задовољство што владику Лукијана, свештенство и монаштво види у добром расположењу и здрављу.

- Волим овдје доћи. Поштујем Вашу мисију и оно што чини наша црква у Мађарској. То је кључни допринос очувању наше вјере и традиције. Епархија дјелује на подручју гдје треба много воље и труда, а што ви успјешно реализујете - рекао је Додик.

Он је навео да Република Српска зна за активности Епархије будимске, те да ће учинити све што је потребно да помогне и да заједно нижу успјехе. 

Претходно је разговарао са предсједником мађарске Владе Виктором Орбаном

Додик ће се данас састати и са министром спољних послова и трговине Петером Сијартом.

Предсједник Српске присуствоваће отварању манифестације "Српски дани - мјесец српске културе у Мађарској" и изложби "Урош Предић у Сентандреји".

Ова манифестација, која ће бити одржана под покровитељством предсједника Српске, од изузетног је значаја за српски народ, а посвећена је представљању српске културе, науке и духовности.