latinica  ћирилица
11/09/2024 |  22:08 ⇒ 22:42 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Почињем да сумњам у намјере политичког Сарајева по питању европског пута (ВИДЕО)

И Европска унија и БиХ су криве због тога што ЕУ неће БиХ, изјавила је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, гостујући у емисији Телеринг наше телевизије.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановић је напоменула да није задовољна одговором који БиХ све ове године добија од ЕУ.

- То је одговор великог тражења и одговор у којем немате досљедност, одговор у којем се тражи да неко одустане од свог Устава, а сви знамо да су земље мијењале поједине ствари у оквиру својих уставних рјешења у моменту кад треба да почну да преузимају на себе обавезе које проистичу из чланства у ЕУ – рекла је Цвијановић.

Цвијановић је изјавила да почиње да сумња у намјере политичког Сарајева када је у питању европски пут.

- Почињем да сумњам да многе моје колеге из политичког Сарајева уопште желе европски пут? Мислим да њима европски пут више служи као пут преко којег ће се обрачунати са Републиком Српском у смислу да ће јој се одузети ова или она надлежност јер ће неки Европљанин рећи да се то мора пребацити на ниво БиХ – истакла је Цвијановић.

Према њеним ријечима, приступ ЕУ према земљама Запдног Балкана је врло погрешан и успорен.

- Погледајте Сјеверну Макеоднију. Од момента кад је добила статус кандидата до момента кад је добила одлуку о почетку преговора та земља је провела 15-16 година у чекању. Погледајте Србију која је дефинитвно земља са великом административном структуром, са потенцијалима, ресурсима, финансијском и демографском основом какву нема ниједна друга земља у окружењу. И њих се држи зато што их се оптеретило причом везано за Приштину, за однос Београд-Приштина и тако даље – рекла је Цвијановић.

Цвијановић сматра да су за БиХ увијек већи проблем представљали специфични услови које има ЕУ него стандардизација.

- За БиХ је било оптерећење то што се форсирало да умјесто да ону уставну структуру какву имате у земљи ставите у цјелокупну функцију са свим својим нивоима власти, у неко кретање организовано према ЕУ, стално се тражите да нешто буде пребачено на ниво БиХ или да се мијењају неке процедуре које су опет уставна прича. Не можете ви њих тек тако да промијените – упозорила је Цвијановић.

Цвијановић је нагласила да је изгубљено много времена.

- Мислим да је сав тај однос према земљама бивше Југославије, уз изузетак ове двије које су постале чланице, такав да се захтијева нешто и онда смо дошли у ситуацију да се отвара нека прича о рату. ЕУ се с нама овдје бави 20 и нешто година. Причамо о неким процесима, имали смо толико докумената, ми смо овдје преживјели европска партнерства, студије изводљивости, услове које имамо за кандидатски статус, услове које чекамо за почетак преговора. Онда је ЕУ рекла да морамо радити на 14 приоритета иначе нема помака. Онда су рекли да морамо радити на осам. То није однос – оцијенила је Цвијановић.

Цвијановић је истакла да је увијек била политичар који апсолутно његује ЕУ агенду.

- Ми смо ту због трговинских веза, због инвестиција, због близине. Ту треба да будемо из економских и безбједносних разлога. И сад мислим да ми треба да будемо у ЕУ мада је она суочена са бројним проблемима који су и економске и безбједносне природе – закључила је Цвијановић.