latinica  ћирилица
11/09/2024 |  17:51 ⇒ 22:42 | Аутор: РТРС

Станивуковићеве картице пријатељства: Грађани данима обилазе маркете и апотеке, али попуста нема (ВИДЕО)

Најављиване "картице пријатељства" градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића, које би омогућиле попусте за грађане, нису уродиле плодом. То потврђују и надлежни органи – републичка инспекција на терену је утврдила, да уговори између града и привредних субјеката не постоје. Ипак, највеће разочарање доживјели су грађани.
Маркет - Фото: РТРС
МаркетФото: РТРС

Да картице пријатељства не функционишу увјерила се и најстарија бањалучка популација. Одлазак у продавнице за које је Станивуковић тврдио да ће дати попусте претворило се у понижење. Већ данима обилазе маркете и апотеке али попуста нема. Разочарани су и обманути.

У цијелу причу увучени су и привредници јер им је нарушен углед. Нисмо пронашли оне који учествују у помпезно најављиваној капањи. Појединци кажу да су контактирани од стране бањалучке градске управе, али да конкретних договора ни уговора није било.

- Ми смо спремни да помогнемо али је то злоупотребљено од стране градоначелника и то је јако ружно да та популација људи која је социјално угрожена поготово ти пензионери најугроженији, а и породице 4+ да сад остали без те неке подршке - каже Маринко Умичевић, директор творнице обуће "Бема".

Републички инспекторат на основу пријава, провјерио је ситуацију на терену.

- Уласком инспектората у те привредне субјекте, контролом је утврђено да субјекти немају никакав уговор о техничко пословној сарадњи са тим привредним субјектима, субјекти са градом Бањалука - рекао је Радивоје Гаврић, главни Републички тржишни инспектор.

Да би се спровела оваква једна кампања, морају се испоштовати одређене процедуре, кажу из удружења потрошача. Прво расписати позив за привреднике, утврдити висину попуста, те производе који би били обухваћени и на који начин.

- И онда се потписује уговор о пословној сарадњи, кад се потпише онда привредници морају да прилагоде своје пословне информационе системе за то, није само доћи и показати картицу она укуца попуст и то је то. И тек онда се креће у реализацију - рекао је Драган Јошић из Удружења за заштиту потрошача "Реакција".

Сасвим је јасно да су у цијелој овој ситуацији прескочене одређене процедуре, грађани обманути а имена привредних субјеката злоупотребљена.