latinica  ћирилица
11/09/2024 |  14:12 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Вишковић у Сребреници и Братунцу; Влади приоритет улагање у локалне заједнице (ФОТО/ВИДЕО)

Влада Републике Српске од децембра 2018 до данас по различитим основама у општину Сребреница уложила је 13,4 милиона марака, а 60.000 пласирано је преко ИРБ-а. О приоритетном пројектиму водоснабдијевања са начелником ове општине Младеном Грујичићем разговарао је премијер Радован Вишковић. Бројни пројекти планирани су и за Братунац. У разговору Вишковића и начелника Лазара Продановића истакнута је важност изградње Централног меморијалног комплекса за 3.267 српских жртава убијених на овом подручју.
Вишковић у Сребреници - Фото: РТРС
Вишковић у СребренициФото: РТРС

Од 2018. године до данас у Братунац је уложено по различитим основама више од 41 милион марака.

Сребреница је кандидовала неколико пројеката према Влади без чије помоћи не би могла да се развија. Недавно је представљен и пројекат изводљивости и љековитости Бање Губор чија реализација ће утицати на развој ове локалне заједнице.

Водоводна мрежа питање је број један за Сребреницу нарочито након вишемјесечних рестрикција, а завршава се изградња насипа код ријеке Крижевица.

- То је сад горући проблем, и о пожару смо причали, а оно што је најближе реализацији то је уређење ријечног корита који је преко десет милиона марака - истакао је Грујичић.

Асфалтирани су бројни путеви, средства су издвојена за Национални парк Дрина. Инвеститор из Србије заинтересован је за фабрику прераде кромпира која је саграђена.

Влада је подржала пројекат надводњавања више од 500 хектара скеланског краја за шта је издвојено десет милиона марака.

- Прокоментарисали смо и систем водоснабдијевања односно наводњавања Скелана. Сребреница је у позицији да се крене у водоснабдiјевање редовно у потпуности и они ће кренути у реализацију пројектне документације за тај пројекат - рекао је Вишковић.

У Братунцу највише средстава уложено је у инфраструктуру, системе за наводњавање братуначког и скеланског краја изградњу административног центра али и за консолидацију буџета. Бесцаринска зона, нови вртић - пројекти су од изузетног значаја који ће бити реализовани.

Поред тога средствима Владе Српске од неколико милиона марака урађено је 270 нових паркинг мјеста, тротоари у граду и ка новом мосту , асфалтирање локалних путева и улица .

Фото: РТРС

- Захвалио сам премијеру за оно што је Влада Републике Српске урадила улажући милион за изградњу административне зграде општине Братунац, али и за директну интервенцију у буџет од 750.000 КМ - истакао је Лазар Продановић начелник општине Братунац.

У Братунцу ће се градити "Меморијални комплекс" у знак сјећања скоро 3.500 убијених Срба у Средњем Подрињу од 1992-1995. године. Комплекс ће бити грађен поред магистралног пута Коњевић Поље Братунац-Сребреница на површини од шест хектара .

Вишковић је истакао да је Влада, посредством ресорног министарства, преузела на себе изградњу меморијалног комлекса која ће обухватити и реконструкцију обилазнице како би се растеретио интензитет саобраћаја због изградње моста Братољуб.

Премијер је обишао и просторије новог административног центра у Братунцу и разговарао са пензионерима ове општине .