latinica  ћирилица
11/09/2024 |  13:23 ⇒ 14:27 | Аутор: РТРС

Вишковић у Братунцу: Влада ће помоћи изградњу обданишта и меморијалног комплекса (ВИДЕО)

Од 1. децембра 2018. године до данас у општину Братунац је уложено по различитим основама око 36,5 милиона КМ плус 5,4 милиона КМ пласирано кроз кредите ИРБ Републике Српске.
Вишковић у Братунцу - Фото: РТРС
Вишковић у БратунцуФото: РТРС

Република Српска изградиће меморијални комплекс поред магистралног пута Коњевић Поље Братунац-Сребреница на површини од шест хектара и представљаће мјесто које ће симболизовати страдање готово 3.500 убијених Срба Сребренице, Братунца, Зворника Милића Шековића, Власенице.

Вишковић је након разговора са начелником Братунца Лазаром Продановићем истакао да је Влада, посредством ресорног министарства, преузела на себе изградњу меморијалног комлекса која ће обухватити и реконструкцију обилазнице како би се растеретио интензитет саобраћаја због изградње моста Братољуб.

- Пројекти су од изузетног значаја који ће бити реализовани. Поред тога средствима Владе Српске од неколико милиона марака урађено је 270 нових паркинг мјеста, два километра тротоара поплочаних бехатон плочама, тротоар ка новом мосту али и асфалтирање локалних путева и улица - навео је Вишковић.

Вишковић је оцијенио да је веома важно што је стабилизован буџет општине Братунац и најавио да је у овој локалној заједници планирана изградња и обданишта.

- Разговарали смо и о мигрантима и њиховом преласку преко Дрине и сигурно је да ћу се одмах чути са директором Полиције и министром унутрашњих послова како би било појачано присуство полиције и Специјалне антитерористичке јединице на овом простору ради сузбијања нелегалног преласка границе - рекао је Вишковић.

Премијер Српске је истакао да ће све потребе ове локалне заједнице, које буду ишле преко начелника према институцијама Републике Српске, бити разматране и да ће настојати да их ријеше.

Он је навео да је одржао састанак и са запосленима у Општинској управи, те да је примјетно њихово задовољство условима у којима раде.

Вишковић је рекао да је на састанку разговарано и о водоснабдијевању, те да је информисао начелника да је у току јавни позив који је расписао Савјет министара путем Министарства цивилних послова у Савјету министара.

Он је подсјетио да је у Братунцу изграђен и нови објекат Општинске управе који је на услузи грађанима.

Начелник Братунца Лазар Продановић истакао је да велики број пројеката на подручју ове општине не би било могуће урадити без снажне подршке предсједника Владе и предсједника Републике Српске.

Продановић је рекао да је на данашњем састанку са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем разговарао о приоритетним инветицијама у овој општини, међу којима су изградња новог обданишта, централног спомен-обиљежја и обилазнице.

Он је навео да је разговарано и о активностима које је локална самоуправа спроводила у протеклом периоду на стабилизацији финансијског стања општине.

- Захвалио сам премијеру за оно што је Влада Републике Српске урадила улажући милион КМ за изградњу административне зграде општине Братунац, али и за директну интервенцију у буџет од 750.000 КМ - рекао је Продановић.

Према његовим ријечима, разговарано је и о побољшању водоводне инфраструктуре, изградњи водовода Братунац - Авдагина њива - Кравица - Коњевић Поље, као и крака од Красан поља до Полома и од Тегара до Факовића.

- Ништа ово не би било могуће урадити без снажне подршке предсједника Владе и предсједника Републике Српске - нагласио је Продановић.

Претходно је Вишковић посјетио Сребреницу гдје се састао са руководством општине.