latinica  ћирилица
11/09/2024 |  11:11 ⇒ 13:43 | Аутор: РТРС

Вишковић у Сребреници; Приоритет рјешавање питања водоснабдијевања (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић посјетио је Сребреницу и Братунац и разговарао са руководством те двије локалне заједнице.

Наглашено је да Влада Српске улаже у све локалне заједнице и да ће тако бити и убудуће.

Од децембра 2018. године до данас у општину Сребреницa је уложено по различитим основама око 13,4 милион КМ плус 60.000 КМ пласирано кроз кредите ИРБ РС.

У Сребреници која мјесецима нема воде, тренутно је најважнији пројекат изградње водоводне мреже.

Након израде припреме накнадно је добијена информација из Министарства финансија о улагању још 30.000 КМ у ове двије општине.

Тако је за ЈУ Национални парк "Дрина", Сребреница, издвојено 20.000 КМ, као финансијска подршка у сврху реализације пројектних активности, по Рјешењу предсјеника Владе Републике Српске.

Такође, 10.000 КМ планирано је за СПЦО Братунац, као финансијска подршка за обиљежавање годишњице страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу за вријеме Одбрамбено - отаџбинског рата, по Рјешењу предсјеника Владе Републике Српске.

Премијер Српске је рекао да Влада у континуитету улаже у развој Сребренице.

Подсјетио је да је Влада Српске подржала пројекат надводњавање више од 500 хектара скеланског краја за шта је издвојено десет милиона марака.

- То се мора радити као што је урадио Братунац са бунарима који су бушени поред ријеке Дрине, па се вода пумпа на узвишење са којег би природним падом дошла до сваке куће на подручју општине Сребреница - рекао је Вишковић.

Он је додао да ће почети израда пројектно-техничке документације за тај пројекат.

Вишковић је рекао да је са Грујичићем разговарао о приоритетима за ово подручје у наредном периоду, те истакао да треба размишљати и о новим радним мјестима како би људи овде остали и имали од чега да живе.

- Инвеститор из Србије заинтересован је за фабрику прераде кромпира на подручју Сребренице која је саграђена, али сада не ради. Они ће вјероватно сачекати да се заврше избори како би наставио са тим послом - додао је Вишковић.

Асфалтирани су бројни путеви, а завршава се изградња насипа код ријеке Крижевица.

Недавно је представљен и пројекат изводљивости и љековитости Бање Губор чија реализација ће утицати на развој Сребреници.

Начелник општине истиче да је тренутно најважнији пројекат изградња водоводне мреже, јер се Сребреница мјесецима суочава са несташицом воде.

Грујичић каже да је општина кандидовала неколико пројеката према Влади Републике Српске, без чије помоћи не би могла да се развија.

- Без Владе Републике Српске сигурно не бисмо учинили Сребреницу оваквом како јесте послије рата - рекао је Грујичић.

Истакао је да је са премијером Српске разговарао о водоснабдијевању ове општине, што је, како каже, горући проблем.

- Један од најзначајнијих пројеката у Сребреници је уређење ријечног корита који је вриједан више од 10 милиона КМ и надам се да ће у неком блиском времену то почети да се ради - рекао је Грујичић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић посјетио је и општину Братунац, гдје се састао са начелником Лазаром Продановићем.

Од 1. децембра 2018. године до данас у општину Братунац је уложено по различитим основама око 36,5 милиона КМ плус 5,4 милиона КМ пласирано кроз кредите ИРБ РС.

Вишковић у Братунцу (Фото: РТРС)