latinica  ћирилица
10/09/2024 |  13:23 ⇒ 17:16 | Аутор: РТРС

Вишковић са представницима компаније "Авик" о ХЕ Бистрица; Успјешна реализација пројекта (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас, заједно са министрима финасија Зором Видовић, енергетике и рударства Петром Ђокићем и директором Електропривреде Републике Српске Луком Петровићем, са представницима компаније "Авик" које је предводио директор пословнице компаније у Фочи Ви Пинг, која реализује пројекат изградње хидроелектране Бистрица.
Састанак- Вишковић са представницима компаније Авик - Фото: Уступљена фотографија
Састанак- Вишковић са представницима компаније АвикФото: Уступљена фотографија

На састанку је разговарано о динамици радова на реализацији пројекта, као и о уговору о кредитирању са кинеском банком, док је Електропривреда Републике Српске обезбиједила 30 одсто средстава за реализацију овог пројекта према финансијском плану, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

У саопштењу се додаје да је од почетка реализације пројекта за годину дана завршено 70 одсто послова и радова на пробијању тунела као једном од најтежих и најсложенијих послова у оквиру пројекта ХЕ Бистрица, као и 30 одсто радова на изградњи бране ХЕ1, машинске зграде и свих осталих дијелова пројекта.

Вишковић је, приликом прве посјете Кини, са компанијом "Авик" разговарао о пројекту ХЕ Бистрица, након чега је услиједила реализација и радови на овом пројекту.

Радови теку планираном динамиком, а рок завршетка изградње ХЕ "Бистрица" је три године.