latinica  ћирилица
09/09/2024 |  18:13 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Свјетски експерт интервентне кардиологије Сунао Накамура поново у Српској (ВИДЕО)

Један од водећих јапанских и свјетских експерата интервентне кардиологије Сунао Накамура поново је у Републици Српској.
Доктор Накамура у посјети болници у Приједору - Фото: СРНА
Доктор Накамура у посјети болници у ПриједоруФото: СРНА

У Болници "Младен Стојановић" у Приједору обавио је процедуре из области кардиохирургије.

Доктор Накамура највеће је име интервентне кардиологије у свијету на пољу лијечења хронично запушених коронарних артерија и радо виђен гост у здравственим установама.

У сали за катетеризацију рађена је процедура пацијентима са хроничним тоталним оклузијама.

Ријеч је о артеријама које су дугорочно затворене, а пацијентима изазивају сиптоме. Са свјетским стручњаком и наши доктори.

- Потребене су посебне технике и посебни материјали за отварање тих артерија и била нам је част да нам у госте дође професор Сунао Накамура и да своје знање и технике подијели са нама - рекао је доктор Саша Лончар.

- Данас су први пут виђене неке живе као што је гаја, нејст и тако даље, те жице још нису код нас одобрене, тако да сљедећих година ми ћемо користити можда овај материјал који је данас професор Накамура донио - додао је Александар Лазаревић, савјетник генералног директора УКЦ.

Доктор Накамура каже да је од Хипократа научио како да се односи према пацијентима, а то је и разлог зашто обилази свијет и помаже млађим колегама, интервентим кардиолозима. Двадесет година ради на комплексним случајевима отварања артерија и значајно је подијелити такво искуство .

- У овом случају такозване хроничне тоталне оклузије. То су артерије које су дугорочно затворене које је јако тешко отворити за које је потребна посебна техника, он врло радо дијели са својим колегама широм свијета - навео је Накамура.

У приједорској болници интервенти кардиолози имали су прилику да своја знања употпуне захваљујући најбољем интервентном кардиологу свијета.

- Оно што управа треба јесте да њима да најбоље услове да и они даље наставе да се усавршавају и да заједно са доктором Лончаром са УКЦ-а и у сарадњи са професором Лазаревићем који је наша карика према свјетским стручњацима да то покушамо да буде на некој трајној основи - поручио је Мирослав Бијелић,  в.д. директора болнице "Др Младен Сојановић".

Управа болнице недавно је потписала споразум о сарадњи са савјетником за међународну сарадњу доктором Александром Лазаревићем, како би најбољи свјетски доктори што лакше долазили у приједорску болницу.