latinica  ћирилица
08/09/2024 |  18:53 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Ватрену стихију у НП "Дрина" гаси хеликоптер МУП-а Србије; Пожар букнуо и на подручју Рудог (ВИДЕО)

Пожар који је прије неколико дана букнуо у Националном парку "Дрина" Сребреница, запријетио је данас кућама у селу Лука. На гашењу су ангажовани хеликоптери и ватрогасци, а помажу им и мјештани. Дејствовали су хеликоптери Хеликоптерског сервиса Републике Српске и ОС БиХ.
Пожар, Сребреница - Фото: РТРС
Пожар, СребреницаФото: РТРС

Помоћ је стигла и од Хеликоптерске јединице Министарства унутрашњих послова Србије - ангажован је хеликоптер "супер пума" који носи ведро са четири тоне воде.

Хеликоптери, ватрогасци, али и локално становништво надљудским напорима покушавају да укроте ватрену стихију. Пожар се приближио и домаћинствима у селу Лука.

- Максимаално смо укључени и максималан број ватрогасаца је на терену са неколико аута, са напртњачама. Исцрпљени смо до максимума, дајемо по читаву ноћ, дежурамо по 24 сата - рекао је замјеник командира Ватрогасне јединице Сребреница Мујо Хасановић.

Пожар који је захватио НП "Дрина", четинарску шуму и ниско растиње и данас се изузетно брзо шири, неприступачним тереном. Густа завјеса дима и јак вјетар значајно отежавају и дејствовање хеликоптера.

- Од Црвених стијена до Радевине у дужини око 5 километара је пожарни талас. Снимљени су призори са језера Перућац, кањонски дио гдје су такође пожари. Главна локација сада је Радевина - навео је директор Националног парка "Дрина" Радомир Павловић.

- Захвалност дугујемо Хеликоптерском сервису Републике Српске и Цивилној заштити Републике Српске која је реаговала одмах први дан са хеликоптером. Међутим, обзиром да су предјели толико неприступачни да ни хеликоптер не може да угаси пожар, тај пожар се преко ноћи поново раширио и ево дошао је појас до неких 15 километара сигурно. Покушавамо да исконтролишемо да не дође до села - изјавио је начелник општине Сребреница Младен Грујичић.

У гашењу пожара учествује и хеликоптер "супер пума" Хеликоптерске јединице Министарства унутрашњих послова Србије, рекао је директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић за Срну.

- Хеликоптер "супер пума" носи ведро од четири тоне, тренутно је на локацији и гаси пожар на подручју Сребренице - истакао је Кустурић.

 Незавидна ситуација и у општини Рудо. Пожар који је избио у боровој шуми прије два дана, такође је на изузетно неприступачном терену. Тренутно се са ватреном стихијом бори више од 200 људи, а дејстовали су и хеликоптери.

- У току јучерашњег дана више пута сам контактирао Цивилну заштиту, министарство одбране, Хеликоптерски сервис Републике Српске, тако да су они данас у два наврата дејствовали, тако да је макар мало поправљена ситуација. Мислим да ноћ ће ова бити мало тежа, најављују и мало вјетра, али најављују сутра и кишу, ако буде кише то ће бити за нас олакшање - рекао је начелник општине Рудо Драгољуб Богдановић.

До сада је у ватреној стихији у Рудом изгорјело више десетина хектара борове шуме и ниског растиња. У гашењу пожара активно учествују и запослени у Шумском газдинству "Рудо", као и мјештани околних села који улажу максималне напоре да ватра не захвати оближње куће.