latinica  ћирилица
08/09/2024 |  17:36 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Хуманитарни карактер "Крајишке Гуче"; Додик: 50.000 КМ за Дом "Рада Врањешевић" (ФОТО/ВИДЕО)

На котлићијади и "Крајишкој Гучи", у бањалучком насељу Чесма, окупило се више од 350 такмичарских екипа. И ове године манифестација је имала хуманитарни карактер. Учесници су се одрекли награде у корист штићеника Дома "Рада Врањешевић" у Бањалуци.
Крајишка Гуча - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Крајишка ГучаФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Предсједник Републике Српске, Милорад Додик, који је присуствовао манифестацији, рекао је да ће бањалучком дому за незбринуту дјецу, донирати 50.000 марака.

Кулинарско знање и искуство први пут на котлићијади тестирао је Милан Зорић. Тајну рецепта не одаје, али га преноси на своје најближе, како би наставили традицију.

- За добар котлић потребно је добро друштво, месо, додаци и расположење, да би котлић био укусан - казао је Зорић.

Под гастрономским небом пронашла се и такмичарска екипа из Србије. Није им кажу, први пут да учествују.

- Код нас већ пар година правимо котлић. Сада смо дошли да окушамо срећу и овдје. Само воља и љубав према кувању, златни су рецепт за добар гулаш - рекао је Драган Милошевић, учесник из Србије.

Котлићијаду је посјетио и велики број грађана.

Традиционална крајишка пјесма је, уз познату трубу српске Гуче, спојила оно најљепше с обе стране Дрине.

- Овдје имамо спој крајишке пјесме и гуче. Пресрећан сам, пуно је учесника, њих преко 300, са неколико хињада посјетиоца. Имамо весело дружење на једном дивном мјесту - истакао је Владо Ђајић, посланик у Народној скупштини Српске.

Котлићијада већ другу годину спаја не само учеснике којих је ове године више од 350, већ и традицију Српске и Србије.

У то се увјерио и предсједник Републике Српске, Милорад Додик.

- Једна стара траиција нашег народа је управо овакво зборовање са различитим поводима, некад вјерски, а некад забавни, а некад и овако кулинарски. Гдје су год људи, ту смо и ми - нагласио је Додик.

Организатори поручују да су "Крајишка Гуча" и котлићијада, доказ да су Срби народ окупљања, саборовања, весеља и љубави.