latinica  ћирилица
08/09/2024 |  17:20 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

До краја године завршетак радова на обнови манастира Ступље, уз помоћ предсједника Српске (ВИДЕО)

Главни радови на обнови манастира Ступље у Горњим Вијачанима код Прњавора, који су почели прије три деценије, требали би бити завршени до краја године. Манастирски комплекс ће бити заокружен у цјелину. Током данашње посјете предсједника Републике Српске Милорада Додика исказана је захвалност за помоћ и подршку у обнови и развоју ове светиње.
Додик у манастиру Ступље - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Додик у манастиру СтупљеФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Да је ово здање за сва времена, за вијекове који долазе и наш народ који траје, нагласио је Додик, који се уписао и у  Јеванђеље.

Манастир Ступље, посвећен је Светом архангелу Михаилу.

Први писани трагови о овој православној светињи датирају из 15. вијека, срушен је 1691. године, а његови темељи откривени су три вијека касније. Обнова је почела 1994. године.

- Манастир је изграђен, наравно није још све до краја готово, још увијек се обнавља али надамо се да ћемо до краја ове године главне радове привести крају. Имали смо данас посебну част да нам дође предсједник Српске Милорад Додик и захваљујем се испред управе манастира и манастирског братства - рекао је Синђел Георгије, сабрат Манастира Ступље.

Да је Манастир Ступље мјесто окупљања, истрајности православне вјере и поноса на све успјехе народа и Српске православне цркве, нагласио је предсједник Српске Милорад Додик, истичући да је ово мјесто, доказ једног прегалаштва.

Осим моралне подршке, предсјендик Српске пружио је помоћ у обнови и развоју ове светиње.

Само у овој години, Кабинет предсјендика издвојио је 100.000 марака.

По старој православној традицији, предсједник Српске, уписао се у Јеванђеље, која остаје да свједочи о посјети и историји ове светиње.

- Кад погледате ово, онда можете да видите и живот и дјело нашег високопреосвештеног митрополита Јефрема. Ово је један од пет манастира који се у посљедње вријеме изградио изнова и то говори на који начин се приступа овдје. Служиће нам за све времена, за вијекове који долазе и за наш народ који траје - нагласио је Додик.

Овај духовни комплекс територијално припада општини Челинац а парохијски Прњавору. Представља центар духовности овог краја.

- Увјерен сам да ће и вријеме које је пред нама донијети да заједно помажемо и Српску православну цркву а и цијели народ овог краја - казао је Дарко Томаш, градоначелник Прњавора.

Владо Глигорић, начелник општине Челинац истакао је да је Манастир Ступље постао цијењена дестинација на туристичким мапама.

- Оно што је и важније од туризма јесте православље и вјера која се његује овдје у манастиру Ступље - указао је Глигорић.

Да се под окриљем ове светиње његује вјера, потврђују и бројни вјерници сабрани и данас на Светој литургији.

Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске регистровао је манастир Ступље као споменик културе Републике Српске друге категорије.

У суботу, 14. септембра, на дан славе капеле биће служено празнично богослужење и Света литургија.