latinica  ћирилица
08/09/2024 |  16:52 ⇒ 16:53 | Аутор: СРНА

Школски прибор за дјецу из Мостара од представништава Српске

Првачићи који ће похађати православну вјеронауку у Мостару данас су добили руксаке и школски прибор, те су имали шансу да се упознају и друже у Владичанском двору.
Мостар, првачићи - Фото: СРНА
Мостар, првачићиФото: СРНА

Руксаке и школски прибор за првачиће обезбиједило је Представништво Републике Српске у Бечу, а пројекат је спроведен у сарадњи са Канцеларијом Српске у Мостару и Хуманитарним друштвом "Добротвор".

Прибор и руксаке добило је 28 мостарских првачића, а дјецу су поздравили замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић, шеф Представништва Републике Српске у Бечу Младен Филиповић, шеф Канцеларије Српске у Мостару Горица Рашовић, старјешина Саборне цркве Свете Тројице у Мостару Душко Којић, предсједник Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Градски одбор Мостар Сања Бјелица Шаговновић.

Филиповић, који је поријеклом из Мостара, пожелио је дјеци срећан почетак школовања и поручио им да уче, да покажу колико су паметни и да чине родитеље срећним и поносним.

Он је рекао да је Херцеговина за њега дом који никада не заборавља и да му је пуно срце када види пун Двор дјеце, као и пуне цркве.

- Никада нисам заборавио одакле сам и ко сам и ви никада немојте да заборавите једни друге. Треба да чувамо нашу традицију, језик и писмо и нашу цркву у којој треба да се окупљамо као и јутрос - рекао је Филиповић, додајући да српски народ треба да буде поносан на своју културу и историју.

Он је најавио да ће бити прилике да српска дјеца из Мостара посјете Аустрију и да се већ ради на томе пројекту.

Миливојевић је изразио задовољство тиме што ове године у први разред полази много већи број српске дјеце него прошлих година, те додао да се нада да ће се тај тренд повећавати из године у годину.

- Срца су нам препуна када видимо какву будућност имамо. Сада долазе нови пријатељи и нова знања. Наша дјеца јесу најбоља, али немојте да вам је то оптерећење. Будите дјеца. Самим тим што јесте овдје ви носите већу одговорност него ваши вршњаци негдје у Србији или Републици Српској, а ми то препознајемо. Раније сазријевате и будете одговорнији и зрелији и зато и бољи у свему - рекао је Миливојевић.

Рашовићева је пожељела првачићима сретан полазак у школу, те добре резултате.

Она је захвалила Представништву Српске у Бечу за овај пројекат, те навела да је план за идућу годину да школску опрему добије већи број дјеце.

Старјешина Саборне цркве у Мостару и руководилац Просвјетине школе свештеник Душко Којић позвао је ђаке да дођу у Просвјетину школу, друже се и уче српски језик, српску историју и културу.

- Један од најљепших наших пројеката је Просвјетина школа. Ту се учи правим вриједностима и свему ономе што их учите код куће. Ту се упознају, друже и заједно путују - рекао је Којић.

Шаговновићева је поздравила ђаке и истакла да су српска дјеца у Мостару међу најбољима у својим школама, те пожељела првачићима да и они наставе ту традицију.

- Будите понос својих родитеља и цијелог српског народа у Мостару - рекла је она и позвала српску дјецу да се се упишу у Просвјетину школу српског језика, историје и културе која се одржава сваког другог викенда.

Руксаке је дјеци подијелио носилац српске листе "Побиједиће Мостар" Душко Савић и активисти Српског омладинског клуба "Божури", а јутрос је у свим мостарским црквама служен молебан за почетак школске године.

Након подјеле опреме, са родитељима је разговарано о потреби увођења српског језика у школе и законским могућностима, те је спроведена анкета о заинтерсованости родитеља и могућностима.