latinica  ћирилица
08/09/2024 |  16:25 ⇒ 09/09/2024 | 09:05 | Аутор: РТРС

"Херцеговачко сијело" - предстaвљени традиција и обичаји (ВИДЕО)

На тргу Слободе у Требињу, "Херцеговачко сијело" окупило је културно-умјетничка друштва, пјевачке групе, гусларе из Херцеговине и региона. Сви они представили су традицију и обичаје крајева из којих долазе.
Херцеговачко сијело - Фото: РТРС
Херцеговачко сијелоФото: РТРС

Херцеговачко коло, ганга и гусле неизоставни су дио традиције и обичаја овог краја.

- Сматрам да тардицију треба сачувати од заборава. Ја сам вечерас млада и одиграћемо "Херцеговину" са најљешпшим пјесмама које имамо - навела је Слађана Ковач из требињског КУД-а "Алат".

Уз херцеговачке, представљене су игре, пјесме и здравице и из Србије и Црне Горе. Традиција и обичаји не смију се заборавити, већ требају да се преносе с кољена на кољено.

- Моји момци воле Херцеговину, са Невесињем смо се побратили, а што се Требиња тиче, имамо одличну сарадњу са оба КУД-а - рекао је Владимир Шушић, члан пјевачке групе "Звуци с камена" из Гајдобре.

Требиње - град туризма и културе, домаћин је бројних музичких фестивала различитих жанрова од класичне, до џез музике.

У тој музичкој разноликости посебну чар има Херцеговачко сјело, јер су ту представљени мелоси овог краја.

- Не смијемо заборавити оно што су нам радили очеви и дједови, а одржавали су културу, традицију и познату гангу - нагласио је Мирко Ћурић, градоначелник Требиња.

Денис Шулић, министар трговине и туризма Републике Српске истакао је да се увјерио да Херцеговину посјећује много туриста из различитих земаља, који, како каже, могу уживати у традиционалним играма и пјесмама тог краја и тако обогатити туристичку понуду Српске.

Херцеговачко сијело промовише очување народног стваралаштва, традиције, обичаја и културе српског народа и повезивање и сарадњу српских КУД-ова из региона.