latinica  ћирилица
08/09/2024 |  15:49 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Након 29 година ученици у Гламочу могу да изучавају националну групу предмета (ВИДЕО)

Након 29 година, ученици у Гламочу могу да изучавају националну групу предмета. Овим потезом, ријешен је вишедеценијски проблем родитеља који су дјецу код куће учили ћирилицу и националну историју. Предсједник Српске Милорад Додик, за све српске основце у Гламочу, обезбиједио је бесплатне уџбенике националне групе предмета.
Српски језик се "вратио" у школе у Гламочу - Фото: РТРС
Српски језик се "вратио" у школе у ГламочуФото: РТРС

Срби повратници у Гламоч, на овај дан чекали су скоро три деценије.

Српски основци у овом граду напокон су добили прилику да изучавају српски језик, српску историју и географију.

Пуних 29 година генерације српске дјеце у Гламочу, националну групу предмета изачавале су на "алтернативни", доста тежи начин.

Исправљена је велика неправда. Задовољни су и родитељи, који су безуспјешно годинама надлежним федералним институцијама слали дописе, петиције и молбе.

- Дјеца, изучавајући језик и националну групу предмета самим тим спознају свој и идентитет свог народа - наводи Вања Пердух, отац ученика у ОШ "Гламоч".

Да би у гламочку основну школу напокон била уведена национална група предмета, уложени су велики напори за преговарачким столом.

Ипак, све се на крају исплатило, каже начелник општине Небојша Радивојша.

- Поносан сам и част ми је као родитељу, чија дјеца иду у ову школу, што сам био дио преговарачког тима који је са представницима Владе кантона 10 договорио да ова ствар заживи у Гламочу - истиче Радивојша.

Од предсједника Републике Српске, ученицима у Гламочу уручено је 60 комплета уџбеника националне групе предмета.

- Језик је најдрагоцјенија баштина једног народа, то је кућа духа његовог и питање језика за нас није само питање образовања, него и идентитета и опстанка - рекао је Немања Давидовић, изасланик предсједника Републике Српске.

Основну школу у Гламоичу похађа 56-оро ученика српске националности.

Ово је и одличан примјер за остале школе на подручју Федерације БиХ које, због разних опструкција, нису успјеле да уведу националну групу предмета.