latinica  ћирилица
08/09/2024 |  13:31 ⇒ 17:10 | Аутор: АТВ

Метеоролог најавио: Стиже поларни вртлог

Српски метеоролог Иван Ристић каже како у регију стиже нови циклон, али и поларни вртлог. Он је раније већ најавио да ће у Италији и Хрватској, тј. од Словеније до Црне Горе, падавине и олујни вјетар бити јаки, али Србију ће заобићи.
Киша - Фото: РТРС
КишаФото: РТРС

- У понедјељак долази циклон и доноси нам солидну кишу. Температуре ће бити примјерене за ово доба године, од 23 до 27 степени. Затим долази поларни вртлог. Арктички ваздух кроз бечка врата полако долази нама. Од понедјељка послијеподне циклон ће донијети облаке, кишу и постепени пад температуре, уводећи нас лагано у јесење вријеме - наводи Ристић, преноси "Блиц".

Додаје и да ћемо средину септембра дочекати с невјероватним максималним температурама од око 20 степени.

- Поларни вртлог одуваће врели афрички ваздух који је заглавио на Балкану и који нас већ 90 дана притишће спарином и врућином. Треба припремити јесењу гардеробу и носити кишобран - каже Ристић.

Послије 15. септембра очекује се чешћи утицај циклона.

- Све то ће донијети обилне падавине на обали Јадранског мора, у Словенији, Хрватској те Босни и Херцеговини - додао је Ристић.

Током септембра биће укупно око 20 љетних дана у нижим предјелима с температуром изнад 25 степени. Просјечне вриједности максималне температуре биће од 25 до 27 степени, што је одступање од плус 2 степена.

- Коначно завршавају екстремне врућине. Крај сушног периода означиће нова циклона. Очекујемо повратак воде на изворе и бунаре, што ће олакшати ситуацију у мјестима која су погођена сушом - каже Иван Ристић.