latinica  ћирилица
08/09/2024 |  13:15 ⇒ 13:15 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Праштајмо, не водећи рачуна да ли су други нама опростили

Његова светост патријарх српски Порфирије позвао је данас православне вјернике да се подсјете на потребу праштања.
Патријарх Порфирије - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Патријарх ПорфиријеФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Наше мјесто у царству Божијем почиње овде и сад, а потврђује се нашим чињењем и зато, браћо и сестре, ми говоримо у молитви: `Опрости нам дугове наше`. Стога имајмо не само на уму ове ријечи, него нека оне буду наш живот. Праштајмо свима све, притом не водећи рачуна о томе да ли су други нама опростили - поручио је патријарх Порфирије у бесједи у Храму Светог Саве у Београду гдје је предводио архијерејску литургију и чин хиротоније изабраног и нареченог архимандрита Тихона /Ракићевића/, у чин епископа моравичког, викара патријарха српског.

Патријарх је истакао да Царство Божије није далеко од сваког човјека, да у њему човјек учествује у оној мјери у којој испољава љубав према ближњем свом, те нагласио да праштати треба нарочито онима који су инфериорнији од нас.

- Нека би Господ дао да златно правило да оно што желите да други вама чине, чините и ви њима, буде правило и закон нашега живота. Ако си са ближњим у неком спору и неспоразуму, немој дозволити да заспиш и пробудиш се са тим спором неразрешеним, него иди измири се, а измирићеш се ако унапред прашташ - поручио је патријарх Порфирије.

По завршетку молитви патријарх је новохиротонисаног епископа Тихона обукао у сакос и омофор, а затим положио на њега крст, панагију и архијерејску митру свечано узглашавајући: "Аксиос!" и "Достојан!".

На крају литургије патријарх Порфирије уручио је епископу Тихону архијерејски жезал, пренијела је ТВ Храм.