latinica  ћирилица
08/09/2024 |  12:40 ⇒ 12:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Вашингтон више не крије: Требају нам ресурси Украјине

Амерички сенатор Линдзи Грејем рекао је да су Вашингтону потребни украјински природни ресурси и да се према томе мора наставити са војном помоћи Кијеву док не побиједи у рату са Русијом.
Украјина (Фото: EPA-EFE/NATIONAL POLICE OF UKRAINE, илустрација) -
Украјина (Фото: EPA-EFE/NATIONAL POLICE OF UKRAINE, илустрација)

Грејем, републиканац из Јужне Каролине, похвалио је Украјинце и њихову наводну ријешеност да се боре против Москве без обзира на све, истичући да то значи да Американци сами не морају то да чине, само да обезбиједе оружје.

- Украјинци леже на налазиштима минерала вриједним више трилиона долара који су добри за нашу економију. Према томе, треба да наставимо да помажемо нашим пријатељима у Украјини. Ми то можемо да добијемо, њима је потребна наша помоћ - рекао је он.

Грејем је већ дуго времена отворен у вези са правим циљевима Вашингтона у сукобу између Москве и Кијева, више пута износећи "трилионе вриједне" ресурсе у рукама Украјинаца као кључну имовину и коначну награду за САД.

Он је такође раније описао "погибију Руса у сукобу као најбоље потрошен новац", преноси Раша тудеј.

Грејемово најновије признање поклапа се са процјеном америчких мотива коју је недавно изнио бивши предсједник Русије и садашњи замјеник предсједника Савјета за националну безбједност Дмитриј Медведев.

Прошле седмице Медведев је рекао да су и Кијев и његове западне присталице фокусиране на то да задрже контролу над Донбасом искључиво због богатстава природних ресурса у тој области.

- Укупна вриједност некадашње украјинске базе минералних ресурса процјењује се на скоро 14,8 трилиона долара, али 7,3 трилиона од тога сада се налази у Луганској и Доњецкој Народној Републици. То значи да је скоро половина националног богатства Украјине у Донбасу! - написао је Медведев на Телеграму.

Медведев је истакао да западни паразити, да би добили приступ жељеним минералима, бесрамно захтијевају да њихови штићеници ратују до посљедњег Украјинца.

- Они већ директно изражавају такву намјеру без оклијевања - закључио је Медведев.