latinica  ћирилица
08/09/2024 |  12:26 ⇒ 12:46 | Аутор: РТРС

Фолклористи премостили Дрину (ВИДЕО)

"На дринске обале двије, једно се коло вије" је назив регионалног фестивала фолклора који је одржан у Бајиној Башти и Братунцу, а циљ му је учвршћивање културних веза једног народа с обје обале Дрине.
Фолклор - Фото: РТРС
ФолклорФото: РТРС

На фестивалу је наступило осам фолкорних ансамбала из подрињских градова и општина из Србије и Републике Српске. Према ријечима учесника, ово је добар начин да се браћа и додатно, кроз културу, зближе.

Лана Васиљевић, Српско соколско друштво "Краљ Петар Ујединитељ" Вишеград, каже да њихово друштво на овом фестивалу учествујуе већ трећу годину и да се сви друже, истовремено чувајући традицију.

- Ово је нешто најљепше што нам се може десити - увјерена је Лана.

Тамара Симић, КУД "Јелек" Бајина Башта, истакла је да је ово одлича прилика за још чвршћу сарадњу.

Српска кола играла су се читаву ноћ, а о српској традицији и овој манифестацији препричавало је цијело Подриње, чуло се до Бијељине и Љубовије. Предсједник КУД "Мост" Милош Митровић каже да је циљ овог фестивала очување српске културе, обичаја и идентитета, а да се то најуспјешније чини његовањем културе.

Осим КУД "Мост" из Братунца и "Јелек"из Бајине Баште, наступили су још и КУД-ови из Љубовије, Малог Зворника и Лознице у Србији, али и Сребренице, Вишеграда и Бијељине у Републици Српској, сви са циљем да што вјерније представе ношње и кореографију свог краја.

Осим смотре фолклора, улицама Братунца организован је и дефиле учесника, док се на Тргу "Милош Обилић", сада већ традиционално, завијорило заједничко коло.