latinica  ћирилица
08/09/2024 |  11:13 ⇒ 11:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић започео посјету Кини, захвалио Пекингу за досљедан став о непризнавању тзв. Косова

Потпредсједник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић састао се данас у Пекингу са државним савјетником и министром јавне безбједности Кине Ванг Сјаохонгом првог дана званичне посјете Пекингу.
Дачић у Кини (Фото: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE) -
Дачић у Кини (Фото: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE)

Дачић је изразио задовољство због развоја свеукупног нивоа билатералних односа и сарадње, и додао да је од изузетног значаја што се наши односи темеље на принципу стратешког партнерства.

Двојица министара су у пријатељској атмосфери размијенила мишљења о имплементацији Заједничке изјаве коју су потписали предсједници Александар Вучић и Си Ђинпинг.

Разговарали су и о даљем развоју односа Србије и НР Кине у области унутрашњих послова и безбједности, међународне сарадње, ирегуларних миграција, борбе против трговине људима, борбе против тероризма, наставку заједничких патрола, обукама, међусобној подршци у Интерполу, размени информација, као и о унапређењу безбједности инфраструктурних пројеката у оквиру пројекта “Појас и пут“.

Током разговора, Дачић је посебно подвукао важност успостављања сталног система међусобних консултација и размјену посјета на високом нивоу, и пренио спремност да уложи напоре у циљу даљег јачања наше свеукупне сарадње.

Такође, српски министар је захвалио на подршци НР Кине у очувању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, посебно за досљедну и недвосмислену позицију по питању непризнавања такозваног Косова, истичући да Србија подржава политику “једне Кине“.

Двојица министара су истакла да ће даљем јачању изванредних политичких и традиционално пријатељских односа наших земаља значајно допринети висок ниво личних односа предсједника Србије Александра Вучића и предсједника Кине Си Ђинпинга, осврнувши се на недавну посјету кинеског предсједника нашој земљи, која је од историјског значаја.

Говорећи о одличној сарадњи два министарства, министар Дачић је искористио прилику да упути позив свом кинеском колеги да посјети Србију, а такође је и пренио поздраве предсједнику НР Кине Си Ђинпингу од предсједника Србије Александра Вучића, саопштио је МУП.