latinica  ћирилица
08/09/2024 |  10:48 ⇒ 12:17 | Аутор: СРНА

Петровић: Електропривреда доприноси стабилности републичког буџета

Електропривреда Републике Српске највише доприноси стабилности републичког буџета јер радницима и држави путем пореза, доприноса и концесионих накнада годишње уплати око 400 милиона КМ, а ово предузеће, као холдинг, ће у овој години позитивно пословати, изјавио је генерални директор ЕРС Лука Петровић.
Електропривреда РС - Фото: РТРС
Електропривреда РСФото: РТРС

Петровић је оцијенио да енергетски сектор у цијелости доприноси развоју локалних заједница и стабилности буџета.

- Електропривреда Републике Српске са свим својим производним и дистрибутивним предузећима кроз доприносе и концесионе накнаде радницима и држави годишње уплати око 400 милиона КМ, што је значајан издатак и вјерујем да смо са 8.900 запослених систем који највише доприноси стабилности буџета Владе Републике Српске, а тако ће и остати - оцијенио је Петровић и захвалио сарадницима за допринос томе.

Према његовим ријечима, ова година је једна од лошијих хидролошких година, смањена је производња у Хидроелектранама на Дрини, као и у Хидроелектранама на Врбасу.

- Хидроелектране на Требишњици су избалансиране по плану, међутим јесен је тешка, што значи да неће остварити зацртани план -  рекао је Петровић.

Кад је ријеч о термоелектранама у Гацку и Угљевику, он је навео да ту постоји знатан пад и да се касни са производњом 14 процената.

- Видљиво је да не можемо остварити велику добит, наш је циљ да Електропривреда Републике Српске као холдинг послује позитивно, у шта не сумњам, у овој години, али ће термоелектране пословати негативно, јер су имале много тешкоћа око квалитета угља и појачане откривке у рударским коповима - рекао је Петровић.

Он вјерује да ће ЕРС ову годину задржати позитивно, што би била пета година узастопно да послује позитивно, и подсјетио да је прошла година била најбоља од оснивања холдинга.

Петровић је додао да је извршена додатна реорганизација рада трговине електричном енергијом.

- Користимо бенефите нашег система на начин да успијевамо да тргујемо јефтином електричном енергијом, да купујемо за потребе нашег система, а да продајемо струју у скупим сатима дневним и на тај начин остварујемо додатне бенефите, јер ми то можемо захваљујући хидропотенцијалима - рекао је Петровић.