latinica  ћирилица
08/09/2024 |  10:21 | Аутор: Б92

Србија на новом испиту

Фудбалери Србије имају шансу за прва три бода у другом колу А дивизије Лиге нација. "Орлови" од 18 часова играју против Данске у Копенхагену.
Репрезентација Србије (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Репрезентација Србије (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Српски тим није разочарао прије три дана на старту такмичења, успио је да ремизира са актуелним европским шампионом Шпанијом на стадиону Рајко Митић (0:0).

Створила се шанса да изабраници Драгана Стојковића Пиксија дођу до три бода, али је Лука Јовић промашио зицер у првом полувремену. Било како било, велики бод за старт Лиге нација.

Селектор Србије је морао доста да подмлади тим, с обзиром на велики број изостанака у репрезентацији пред сам почетак такмичења. У  тиму нема Александра Митровића, Сергеја Милинковић-Савића, Душана Влаховића...

Ипак, подмлађени српски тим је успио да направи подвиг и пружи отпор шампиону Европе.

Српски фудбалери прије свега показали су изузетну мотивисаност, неколицина играча доказала да заслужује већу минутажу и значајнију улогу у предстојећим изазовима. За разлику од утакмице са Шпанцима, очекује се дуел у ком су шансе за побједу значајно веће.

Данска је у првом мечу савлада Швајцарску са 2:0, головима Патрика Доргуа и Пјер-Емил Хојбјерга.

Екипа Мурата Јакина је завршила меч са девет играча, јер је Нико Елведи добио директан црвени картон, а потом је искључен и капитен екипе Гранит Џака због другог жутог картона.

Србија и Данска су се састале прије више од два мјесеца у Минхену, у утакмици трећег кола групне фазе Европског првенства, гдје је изабраницима Драгана Стојковића Пиксија била потребна побједа како би се пласирали у наредну фазу, док је ривалу био довољан реми.

"Орлови" нису одиграли лош меч на ЕУРО 2024, напротив били су добри дефанзивно, али је недостајала "варница" у нападу, како би се прескочила и групна фаза. Сама чињеница да је Србија постигла само један погодак, доста говори.

Данци су међутим остварили свој циљ, успјевши да остану непоражени, чиме су продужили добар низ резултата са Србијом. Тадашњи селектор Каспер Јулманд се након првенства повукао, а како је вршилац дужности селектора Мортен Вигхорст болестан, Данску ће предводити Ларс Кнудсен.

Састав Србије
Голмани: Предраг Рајковић, Александар Јовановић, Марко Илић, Ђорђе Петровић;

Одбрана: Коста Недељковић, Никола Миленковић, Страхиња Павловић, Срђан Бабић, Страхиња Ераковић, Јан Карло Симић, Алекса Терзић;

Везни ред: Андрија Живковић, Саша Лукић, Иван Илић, Марко Грујић, Кристијан Белић, Милан Алексић, Стефан Митровић, Лазар Самарџић, Вељко Бирманчевић;

Напад: Лука Јовић, Петар Ратков, Ђорђе Јовановић.

Састав Данске
Голмани: Каспер Шмајхел, Фредерик Ронов, Мадс Хермансен;

Одбрана: Виктор Нилсон, Јаник Вестергард, Јоаким Андерсен, Виктор Кристијансен, Патрик Доргу. Александер Бах;

Везни ред: Размус Нисен Кристенсен, Мортен Френдруп, Пјер-Емил Хојбјерг, Мортен Хјулмунд, Кристијан Норгардс, Мет О'Рајли, Кристијан Еирксен, Андреас Сков Олсен, Микел Дамсгард, Јеспер Линдстрем;

Напад: Густав Исаксен, Каспер Долберг, Јонас Винд, Алберт Гронбек, Јусуф Поулсен.

- Данска је увијек била неугодан и тежак противник. Из циклуса у циклус, пласманима на велика такмичења потврђују квалитет. Недавно смо на Европском првенству одиграли утакмицу која је била од изузетно важна и за нас и за њих, а завршена је 0:0, чиме су они били много задовољнији. Екипа се није много промијенила у односу на наш претходни меч, па не вјерујем да може много шта да се промијени у њиховом систему. Анализирали смо све и спремни смо. Ми смо дошли овдје да одиграмо најбоље што можемо и остваримо позитиван резултат - каже Пикси.

Ларс Кнудсен, селектор Данаца, каже:

- Србија има још ствари којих се држи. Сада је можда дисциплинованија, с мање индивидуалиста, али ипак талентованих играча. Биће то изазов, идемо на побједу. Срби су били невјероватно вриједни и дисциплиновани. Натјерали су Шпанију да јој буде тешко, вјерујем да ће и нама бити тврд орах.