latinica  ћирилица
08/09/2024 |  09:49 | Аутор: Агенције

Златни лав за Алмодоваров филм "Сусједна соба"

Филм шпанског редитеља Педра Алмодовара, његово прво остварење на енглеском језику "Сусједна соба", који се бави темама као што су еутаназија и климатске промјене, освојио је Златног лава на филмском фестивалу у Венецији.
Педро Алмодовар са Тилдом Свинтон и Џулијен Мор у Венецији (Фото: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI) -
Педро Алмодовар са Тилдом Свинтон и Џулијен Мор у Венецији (Фото: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI)

Филм у коме главне улоге играју Тилда Свинтон и Џулијен Мур испраћен је овацијама након премијере почетком седмице у Венецији које су трајале 18 минута. Ово су најдуже овације које се памте у Венецији.

Алмодовар је рекао да је рад на филму на енглеском језику за њега био као научна фантастика.

Он је прије премијере рекао да његов филм истиче важност чувања и његовања живота, али је и сасвим јасно ставио до знања да људи треба да буду у позицији да бирају да умру достојанствено у вријеме када они одлуче.

- Ово је филм који одобрава еутаназаију - рекао је он, критикујући земље као што су САД гдје је то забрањено.

Сребреног лава добила италијанска редитељка Маура Делперо за своју "успорену драму" "Вермиљо" смјештену у италијанске Алпе у вријеме Другог свјетског рата.

Аустралијска глумица Никол Кидман добила је награду као најбоља глумица за улогу у еротском филму "Бејбигрл", у коме игра директора који угрожава своју каријеру и породицу упуштајући се у токсичну аферу са младим, манипулативним приправником.

Кидманова је није присуствовала додјели награда након вијести да јој је изненада умрла мајка.

Француски глумац Винсент Линдон добио је награду за најбољег глумца за филм "Тихи син", француску драму о породици која је разбијена због десничарског екстремизма.