latinica  ћирилица
08/09/2024 |  08:55 ⇒ 09:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Најмање осам жртава, 187 повријеђених у налету супертајфуна Јаги (ФОТО/ВИДЕО)

Најмање осам људи је погинуло, а 187 повријеђено у налету супертајфуна Јаги на северу Вијетнама, саопштиле су данас локалне власти.
Тајфун Јаги (Фото: EPA-EFE/LUONG THAI LINH/илустрација) -
Тајфун Јаги (Фото: EPA-EFE/LUONG THAI LINH/илустрација)

У удару је оштећено више од 3.000 кућа и срушено 400 електроводова, а у неколико већих градова, укључујући престоницу Ханој, дошло је до нестанка струје и прекида у комуникацији.

Штета је пријављена и у многим школама, продавницама и канцеларијама, а у провинцији Куанг Нин потонуло је најмање 25 чамаца.

Пољопривредна производња је такође претрпјела знтну штету, а 121.500 хектара пиринча и усијева је потопљено или уништено, док је вода однијела више од 1.000 кавеза за аквакултуру, већином у Куанг Нину.

Власти раде на уклањању посљедица удара тајфуна и на терену су ангажовале скоро 500.000 војника и 10.100 возила за различите сврхе, док је из приобалних области евакуисано око 50.000 људи.

Иако је тајфун ослабио у тропску олују, до сутра увече се на сјеверозападу Вијетнама очекују обилне падавине и мјештани су упозорени на ризик од поплава и клизишта.

Јаги, који су вијетнамске метеоролошке власти описале као '"један од најјачих тајфуна у региону у протеклој деценији", стигао је до те земље након што је похарао југ Кине, гдје су двије особе изгубиле живот, а стотине повријеђене.

Очекује се да ће супертајфун касније погодити Лаос.