latinica  ћирилица
08/09/2024 |  08:14 ⇒ 10:59 | Аутор: СРНА

Ватра се шири стрмим тереном, очекује се помоћ Хеликоптерског сервиса Српске (ФОТО)

Шумски пожар који је избио прије неколико дана у Националном парку "Дрина" у рејону села Лука у општини Сребреница и даље се шири неприступачним тереном, стрминама и литицама изнад Перућачког језера на Дрини, потврђено је у Територијалној ватрогасној јединици Сребреница.
Пожар у МЗ Лука - Фото: РТРС
Пожар у МЗ ЛукаФото: РТРС

Ватрогасци кажу да није могуће овај пожар гасити са земље, јер је терен неприступачан и опасан за људе, као и за приступ технике.

Пожар захвата четинаре и ниско растиње.

Фото: РТРС

Директор Националног парка Радомир Павловић каже да су тражили помоћ и да очекују да ће се данас у гашење пожара укључити и хеликоптери Хеликоптерског сервиса Републике Српске и Оружаних снага БиХ.

Начелник за друштвене дјелатности општине Сребреница Адем Мехмедовић рекао је Срни да се ноћас вратио са пожаришта гдје у току ноћи дежурају ватрогасци и радници шумарства, Националног парка и мјештани и да се пожар и даље шири неприступачним тереном према Дрини и шири врлетима и литицама узводно, гдје нема никакве могућности за гашење.

- Прогласили смо ванредно стање за мјесну заједницу Лука. Јутрос смо упутили механизацију према том селу да проорава путеве и прави пресјеке у случају да ватра крене према селу. Припремили смо и објекте за евентуалну евакуацију становништва уколико буде потребе, јер постоји опасност од велике количине дима у селу - навео је Мехмедовић.

Он је истакао да се данас очекује укључивање хеликоптера Оружаних снага БиХ у гашење овог пожара.

На заустављању и спречавању ширења ватре када се приближи приступачном терену раде сребренички ватрогасци, који су непрекидно на терену, те радници шумарства и Националног парка, као и група мјештана и не дозвољавају ватри да се шири.