latinica  ћирилица
07/09/2024 |  14:09 ⇒ 15:20 | Аутор: РТРС

Додик: Значајна улога Пала за снагу Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Пале имају значајну улогу у формирању идентитета и снаге Републике Српске и да пријестоница значи дати почаст, а то је и обавеза Републике Српске.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Истакао је да су се Пале градиле заједно са Републиком Српском и да су јачањем Српске ојачале и Пале.

- Нећу пропустити прилику да то завршим. Наставићемо то да радимо - дефинисати шта је пријестоница и наставити са тим - поручио је Додик.

Он је подсјетио да је на Палама било сједиште Владе и ратне команде.

- Ми који памтимо и знамо, морамо то да вратимо на прави начин. Ми не требамо да радимо ништа да бисмо правили анимозитет, него да јачамо кроз различите ствари. Пале су данас град и да то треба наставити градити. Изградили смо зграде факултета, Универзитет. Важно је дефинисати појам пријестоница и дати то у процеуру. Пријестоница значи дати почаст, а то је и обавеза Републике Српске. Треба да дамо нову димензију Палама и радимо на томе - рекао је Додик.

Додик је рекао да је Република Српска важнији фактор у БиХ него сама БиХ.

- Они се никада са Републиком Српском помирити неће. Нема њихове политике која је за то да Српска јача и опстане. Само наивни могу да вјерују да је то могуће - навео је Додик.

Додик је рекао да неће бити лако у наредним годинама и да много тога зависи од развоја на геополитичком плану.

- Траже нам да уведемо санкције Русији, притишћу и Србију и нас - рекао је Додик на научној трибини "Пале - пријестоница Српске".

Он је нагласио да у БиХ захваљујући Српској није донесена ниједна оперативно спроводива одлука против Русије.

- Нисмо ми данас без пријатеља, наш проблем је био да и они што су разумјели нашу позицију нису говорили, али данас све више говоре - рекао је Додик.