latinica  ћирилица
07/09/2024 |  12:43 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

"Пале имају значајну улогу у формирању идентитета и снаге Републике Српске" (ФОТО/ВИДЕО)

На економском факултету Универзитета у Источном Сарајеву одржана је научна трибина "Пале - пријестоница Српске", којој је присуствовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Пале, научна трибина - Фото: РТРС
Пале, научна трибинаФото: РТРС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Пале имају значајну улогу у формирању идентитета и снаге Републике Српске и да пријестоница значи дати почаст, а то је и обавеза Републике Српске.

- Ми који памтимо и знамо, морамо то да вратимо на прави начин. Ми не требамо да радимо ништа да бисмо правили анимозитет, него да јачамо кроз различите ствари. Пале су данас град и да то треба наставити градити. Изградили смо зграде факултета, Универзитет. Важно је дефинисати појам пријестоница и дати то у процеуру. Пријестоница значи дати почаст, а то је и обавеза Републике Српске - рекао је Додик.

Додика су дочекали министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, министар без портфеља у Влади Србије Ненад Поповић, предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра "Јахорина" Недељко Елек, руководство општине пале и града Источно Сарајево.

Иницијатор идеје да Пале добију статус пријестонице је посланик у Народној скупштини Републике Српске Дамјан Шкипина, који се обратиo окупљенима.

Милорад Додик (Фото: РТРС)Посланик у Народној скупштини Републике Српске Дамјан Шкипина изјавио је да Пале по свом историјском националном и културном значају за Српску заслужују да им се да статус пријестонице Републике Српске.

- Пале су кућа Републике Српске, мјесто гдје су се у најважнијим временима доносиле одлуке које су осигурале опстанак и развој Српске - рекао је Шкипина у уводном излагању на научној трибии "Пале – пријестоница Српске".

Шкипина је изразио наду да ће данашњи скуп истаћи аргументе да Република Српска општини Пале укаже оно што Пале у историјском, националном и културном погледу заслужују - да носе име пријестонице Српске.

Научна трибина "Пале - пријестоница Српске" (Фото: РТРС)

Република Српска је бастион српске независности, државности и нације, рекао је на Палама историчар и аутор књиге "Историја Републике Српске" Чедомир Антић.

Антић је истакао да су Срби народ са дубоким коријењем и да су показали 90-их година да су стари народ, те да су преци настојали да створе државу која ће одговорити на вјековне тежње српског народа.

- Показали смо да су наше традиције, државне и слободарске дубоке. Давање Палама статуса престонице значи и рехабилитацију од онога што нам се догодило страним диктатом и понижавањем нашег народа - рекао је Антић на трибини "Пале – пријестоница Српске".

Директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић изјавио је данас на Палама да једино институционални оквир Републике Српске штити српски народ западно од ријеке Дрине.

- Ако не би било тог институционалног оквира, за веома кратко вријеме, за неких 50 или 100 година, сигурно је да не би било Срба западно од ријеке Дринен - истакао је Мастиловић на трибини "Пале - пријестоница Српске".

Према његовим ријечима, насртаји на Републику Српску и њене институције у ствари су врх леденог бријега и свега онога што се Србима западно од Дрине дешава од половине 19. вијека, па кроз читав 20. вијек.

Руски академик и историчар Јелена Гускова подржала је иницијативу да се Палама да статус пријестонице Републике Српске, подсјећајући да су Пале главни град из ратног периода који ће заувијек остати у историји као побједнички.

Гускова је рекла да је српски народ херојски јер је одбранио Српску, а данас држи фронт од напада на Србе, Русију и Словене.

- Нисте издали Русију, нисте погнули главе, показали сте да нико не може да купи вас и предсједника Српске Милорада Додика - истакла је Гускова.

Министар без портфеља у Влади Србије Ненад Поповић изјавио је данас на Палама да ово мјесто види као симбол цјелокупног отпора српског народа у одбрани традиције, а у будућости као пријестоницу Републике Српске.

Поповић, који је учествовао на научној трибини "Пале пријестоница Српске", подсјетио је да у претходних 12 година од када је на челу Србије предсједник Александар Вучић односи Републике Српске немају само братску конотацију, већ и значајну економску компоненту.

- Србија много ради да помогне Републици Српској, а односи предсједника Србије Александра Вучића и Републике Српске Милорада Додика у томе су кључни - рекао је Поповић.

Према његовим ријечима, Пале имају невиђен туристички потенцијал, посебно Јахорина.