latinica  ћирилица
07/09/2024 |  10:21 ⇒ 13:12 | Аутор: РТРС

Молитвена прослава - чувати сјећање на јасеновачку српску голготу; Додик: Одали смо пошту свим страдалим (ФОТО/ВИДЕО)

Молитвена прослава Светих новомученика јасеновачких одржала се у манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу у Спомен подручју "Јасеновац" у организацији пакрачко - славонске епархије Српске православне цркве.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Молитвено прослављање одржано је у помен на жртве геноцида које је хрватска држава спровела над припадницима српског народа у Другом свјетском рату на цјелокупној својој територији.

Молитвеној прослави присуствовао су предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар информисања и телекомуникација Србије Дејан Ристић и бројни вјерници.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у Јасеновцу да се данас овдје обиљежава сјећање на Свете новомученике јасеновачке и нагласио да сви знају о каквом страдању је ријеч и да је у овом логору у Другом свјетском рату убијено више од пола милиона Срба.

- То је погром, велики логор у којем је у Другом свјетском рату убијено више од пола милиона Срба, а у Јасеновцу је било укупно 700.000 жртава - рекао је Додик.

Додик је истакао да је Српска православна црква  учинила да се обиљежава страдање Светих новомученика јасеновачких ради сјећања на српске жртве.

- Овдје сам да подржим, не само напоре СПЦ, већ и да одам пошту свим страдалим у Другом свјетском рату - поручио је Додик.

Министар информисања и телекомуникација Србије Дејан Ристић рекао је да је Јасеновац простор највеће голготе српског народа у цијелој његовој историји, али и васкрсења српског народа у свој својој племенитости, доброти и снази.

Ристић је након литургије рекао да је Јасеновац мјесто непојмљивог страдања припадника српског народа на којем трајно влада атмосфера Велике Суботе, саопштено је из Министарства информисања и телекомуникација Србије.

Он је истакао да је Јасеновац истовремено и мјесто побједе живота над смрћу и љубави над мржњом јер је српски народ, упркос безмјерном страдању у контексту геноцида који је над њим током Другог свјетског рата извршила хрватска држава, из тог оружаног сукоба изашао као побједник.

Јасеновачка српска голгота и страдање путоказ су за непрестаним трагањем у складу са путем Исуса Христа, поручено је у бесједи епископа који су у Јасеновцу служили литургију за српске жртве.

На скупу је речено и да треба прихватити логику Исуса Христа и ићи за њим на шта позива данашње сабрање у славу Светих новомученика јасеновачких о којима треба чувати сјећање.

Помен су служила њихова преосвештенства епископ пакрачко-славонски Јован, милешевски Атанасије, ваљевски Исихије и западноевропски Јустин.

У злогласном усташком логору Јасеновац, највећој "Фабрици смрти" на Балкану у Другом свјетском рату, усташе су убиле стотине хиљада махом Срба, Јевреја и Рома.