latinica  ћирилица
07/09/2024 |  10:13 ⇒ 11:46 | Аутор: СРНА

Мјесец дана српске културе у Мађарској, покровитељ предсједник Републике Српске

У Будимпешти ће 12. септембра званично бити отворена манифестација "Српски дани у Мађарској" под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, а јеромонах Варнава Кнежевић, секретар Епархије будимске, изјавио за да је ријеч о значајном догађају за српски народ јер се на овај начин представљају култура, традиција и обичаји у једној пријатељској држави.
Владичански двор у Сентандреји - Фото: РТРС
Владичански двор у СентандрејиФото: РТРС

Свечано отварање манифестације требало би да буде одржано 12. септембра у Српском православном музеју у Сентандреји.

- Оно што је за нас изузетно значајно је посјета предсједника Републике Српске Милорада Додика, јер је он овдје увијек радо виђен гост. Осим предсједника Српске, покровитељ манифестације је и Министарство културе Србије - истакао је јеромонах Варнава.

Он је нагласио да је ријеч о значајној манифестацији за Србе, јер је српска заједница малобројна.

- Мађарска је једна од ријетких пријатељски расположених земаља према нашем народу уопште. То је земља која је и предсједавајућа у овој години Европском унијом - рекао је јеромонах Варнава.

Навео је да се Епархија будимска, по благослову митрополита Лукијана, посветила културној дипломатији, те сматра да овакве активности отварају врата Србима у Европској унији, гдје су запостављени или су представљени на погрешан начин.

- Трудимо се да оваквим садржајима покажемо остатку свијета да, ипак, нисмо оно што мисле, да је наша култура богата и да је наша традиција од значаја не само за Републику Српску и Србију, као нашим матичним земљама, него и шире. Тако имамо и ову манифестацију овдје у Мађарској - истакао је јеромонах Варнава.

"Српски дани" су једномјесечна манифестација која ће Мађарској представити културу, обичаје и традицију српског народа, појашњава јеромонах Варнава и додаје да је ријеч о богатом и разноврсном програму.

- Почињемо изложбом, имаћемо и научна предавања, потписиваћемо протоколе о сарадњи са другим институцијама, а приказиваћемо и документарне филмове које су урадила наша удружења у Мађарској. Очекује нас богат садржај, а посебно бих нагласио отварање изложбе која је посвећена устанцима у Херцеговини - рекао је јеромонах Варнава за Срну.