latinica  ћирилица
07/09/2024 |  09:42 ⇒ 11:07 | Аутор: РТРС

Нова провокација: У Спомен-парку Гаравице код Бихаћа постављена ратна застава БиХ (ВИДЕО)

У Спомен-парку Гаравице код Бихаћа, гдје је убијено 12.000 Срба у Другом свјетском рату, постављена је ратна застава БиХ.
Гаравице - Фото: РТРС
ГаравицеФото: РТРС

О свему је упозната и Полицијска управа Бихаћ, који су 22. августа обавијестили Комисију за очување националних споменика да су на подручју Спомен-парка постављени "привремени објекти током протеклог мјесеца".

Комисија је упутила захтјев Федералној управи за инспекцијске послове да изврше инспекцијски надзор и да се утврди чињенично стање и у складу са законом предузму одговарајуће мјере.

Спомен-парк "Гаравице" је национални споменик, те су у комплексу дозвољени само конзерваторско-рестаураторски радови и археолошка истраживања, и то уз дозволу надлежног федералног министарства.

Спомен-парк "Гаравице" код Бихаћа је меморијални комплекс, који се састоји од петнаест скулптура распоређених у простору са приступним стазама.

У Гаравицама код Бихаћа, једном од највећих стратишта српског народа у НДХ, данас ће бити обиљежене 83 године од усташког злочина над 12.000 Срба, међу којима је био велики број дјеце.