latinica  ћирилица
06/09/2024 |  11:54 ⇒ 12:40 | Аутор: РТРС

У УКЦ Српске уведен Манчестерски систем тријаже (ФОТО/ВИДЕО)

Универзитетски клинички центар Републике Српске посјетили су еминентни стручњаци из области Манчестерског тријажног система, који су медицинским сестрама и техничарима, пренијели знања и на тај начин унаприједили различита подручја сестринске праксе. Циљ је да се овај систем тријаже уведе у све здравствене установе у Републици Српској, ради бржег и сигурнијег збрињавања пацијаната.
У УКЦ Српске уведен Манчестерски систем тријаже (Фото: Фејсбук/УКЦ) -
У УКЦ Српске уведен Манчестерски систем тријаже (Фото: Фејсбук/УКЦ)

Поводом увођења Манчестерског система тријаже и завршеног курса којег је одржала Џил Вајндл са Факултета за хитну сестринску медицинску помоћ из Солфорда из Велике Британије с циљем да медицинске сестре/техничари буду инструктори за тријажу, генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић је рекао да сви који погледају Ургентни центар сматрају да иде раме уз раме са европским и свјетским.

- Наставићемо да унапређујемо УКЦ-а и развијамо здравствени систем Српске - рекао је Ђајић.

Вајндлова је навела да јој је била привилегија што је колегице из УКЦ-а учила Манчестерском тријажном систему и да су курсисти са којима је водила обуку у посљедња два дана били одлично припремљени.

Сестра из Ургентног центра Гордана Драгишић рекла је да је УКЦ добио 17 инструктора за тријажу, што значи да ће своје знање прености колегама у другим здравственим установама у Српској, али и шире.