latinica  ћирилица
06/09/2024 |  10:38 ⇒ 12:43 | Аутор: РТРС

Међународна конференција у Бањалуци: Искористити потенцијал у научноистраживачком раду (ВИДЕО)

У организацији Академије наука и умјетности Републике Српске, у Бањалуци се одржава Међународна научна конференција "Савремени материјали 2024".
Бањалука - међународна научна конференција "Савремени материјали 2024" - Фото: СРНА
Бањалука - међународна научна конференција "Савремени материјали 2024"Фото: СРНА

На овом скупу биће представљено 11 пленарних предавања и 79 постер презентација, чији аутори долазе из 14 земаља.

У радовима су представљени биоматеријали који се примјењују у биомедицини и биотехнологији.

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир рекао је да је Република Српска мала научна заједница и њен потенцијал у научноистраживачком раду није довољно искориштен, те да ће ова конференција указати на области које треба посебно да се развијају, прије свега у природним и техничким наукама.

Будимир је оцијенио да је ситуација у области техничких наука у Републици Српској добра, те да постоји довољно научника, што омогућава да буду формирани институти.

- План је да у наредном периоду формирамо неколико истраживачких центара и института, који ће допринијети развоју различитих научних области - рекао је Будимир.

Потпредсједник академије наука и умјетности Републике Српске Драгољуб Мирјанић рекао је да о значају конференције највише говори податак о броју пленарних предавања и постер презентација, чији аутори долазе из 14 земаља.

Директор Фонда за науку Србије Ненад Филиповић нагласио је да је улагање у развој науке је изузетно важно.