latinica  ћирилица
05/09/2024 |  19:41 ⇒ 19:44 | Аутор: СРНА

Хил: Проблеми морају бити ријешени дијалогом

Амбасадор САД у Београду Кристофер Хил поручио је да су САД досљедне у ставу да ситуацију на Косову и Метохији, која је ескалирала блокадом српских институција на сјеверу, треба ријешити дијалогом.
Кристофер Хил (фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Кристофер Хил (фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Хил је навео да су САД биле веома јасне о питању моста у Косовској Митровици, као и о апсолутној потреби за формирањем Заједнице српских општина.

- Били смо врло јасни да они који скрену са дијалога ризикују да скрену са наше политике. Србија је радила веома напорно на овоме, добро је поступила држећи се дијалога и охрабрио бих је да настави са тим - рекао је Хил за РТС.

Он је додао да се Србија држи дијалога и да је то исправан приступ.

- Мораћемо видјети како ћемо проћи кроз ово. Апсолутно, наш став је да дијалог има све елементе који могу ријешити ове проблеме и они морају бити ријешени дијалогом - поновио је он.

На подсјећање да је амбасадор САД у Приштини Џеф Ховенијер рекао да је "подршка народу и пројекту Косова дио америчког ДНК", Хил је рекао да није генетичар, а да однос САД и Србије расте и успјешно се развија.

Говорећи о улози САД у дијалогу Београда и Приштине, Хил је рекао да су САД врло блиске са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком.

У осврту на недавну посјету предсједника Француске Емануела Макрона Србији, Хил је рекао да је та посјета била "прилично изузетна" у свом историјском контексту.

- Мислим да Срби, док се пењу овом дугом планином, треба да се окрену и виде колико су далеко дошли, јер су прешли велики пут - закључио је Хил.

Седми је дан како власти самопроглашеног Косова блокирају зграде српских институција на сјеверу Косова и Метохије, из којих је приштинска полиција почела да износи документацију.