latinica  ћирилица
05/09/2024 |  19:20 ⇒ 22:41 | Аутор: РТРС

Вишковић: Миличевићеве изјаве популистичке и нетачне

Када иза себе немате никаве резултате, дјела која би представљала резултат вашег рада, а жељни сте медијског простора онда као Милан Миличевић посежете за популистичким изјавама, поручио је премијер Српске Радован Вишковић.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Заиста је у најмању руку непримјерено да неко ко има хипотеку политичке прошлости која је довела Републику Српску до ивице да на овакав начин коментарише финансије и стабилност Републике Српске, притом на потпуно искривљен начин. Свједоци сте да је јавност данима била "бомбардована" предвиђањима финансијског слома Републике Српске, наравно то константно долази од институција и појединаца сличних Миличевићу. Заиста не разумијем да неко на томе заснива политичко дјеловање, иако се до сада небројано пута доказало да су то лажи - рекао је премијер Српске.

Такође, каже Вишковић, Влада Републике Српске је доказала да су њене финансије стабилне, да Буџет редовно сервисира све своје обавезе, да нема кашњења, а биљежи се и економски раст као значајан број страних инвестиција.

- Република Српска се од почетка ове године на домаћем и ино тржишту задужила 310 милона КМ, а вратила од почетка године до данашњег дана 700 милиона, што значи да је исервисирано 400 милиона КМ дуга, у Републици Српској је дуг на историјском миниммуу као што смо већ до сада упознали јавност, и упорно ћемо саопштавати ове чињенице док Миличевић и остали не схвате - каже Вишковић.

Позвао је Миличевића да грађанима Теслића положи рачуне колико је задужио ову локалну заједницу.

- Такође, желим поручити да ће сутра почети исплата пензија за август, пар дана прије времена јер је десети у мјесецу датум када се исплаћују пензије. Грађанима желим да поручим да је систем стабилан, да је укупан дуг 37 одсто, а јавни дуг 32 одсто, што представља најнижу стопу задужености у региону, просјечна плата у Републици Српској износи 1.400 КМ, као и да је тренутно најмања незапосленост, те знатно веће пензије него што су биле када сам дошао на мјесто предсједника Владе - рекао је Вишковић.

Све ово не би било чудно, додаје Вишковић, да нисмо под константним санкцијам и притиском који долази из одређених центара моћи, а из којих појединци и један дио опозиције добија инструкције.

- Сматрам да било паметније да Миличевић као љекар похвали улагања и развој здравственог сектора Републике Српске, него што се бави популистичким и нетачним изјавама. Такође, лицемјерно је приписивати одређене глобалне трендове који доприносе одливу становништва и који су присутни у цијелој Европи, а не споменути све оно што је ураћено да се становиштво задржи и створе услови за повратак оних који су отишли, и то све у периоду након што су политичке опције којима Миличевић припада оставиле опустошену Републику Српску и демографски и финансијски - наводи се у реаговању предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића.