latinica  ћирилица
05/09/2024 |  19:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Београд: Изложба плаката за Олимпијске игре у Сарајеву

Изложбе плаката створених за Олимпијске игре у Сарајеву "40 година касније" отворена је вечерас у Музеју примијењене умјетности.
Вучко - Фото: РТРС
ВучкоФото: РТРС

Изложбу је отворио Александар Врањеш, амбасадор БиХ у Србији.

У низу пионирских подухвата који су обиљежили и прославили Олимпијске игре у Сарајеву, истиче се и допринос примијењеној умјетности, остварен путем комплетног графичког материјала креираног ради промоције Игара.

У циљу културно-умјетничког обиљежја манифестације, у склопу Организационог комитета игара оформљен је креативни тим који је бринуо о промоцији и креацији визуелног идентитета.

Тим су чинили угледни професори Мухамед Карамехмедовић, Исмар Мујезиновић, Младен Колобарић, Мерсад Бербер, Исмет Диздаревић и остали.

Обимом и квалитетом графичких радова креираних за ЗОИ у Сарајеву створено је јединствено умјетничко и културно насљеђе Игара, Сарајева и читаве Југославије.

Изложба представља колекцију плаката изграђених за или на тему Зимских олимпијских игара Сарајево 1984, изузетне умјетничке, колекционарске и историјске вриједности.

Колекцију чине радови неких од најзначајнијих свјетских умјетника и графичких дизајнера, као што су Милтон Глејзер, Хокни, Вазарели, Хамагучи, Хундертвасер и други.

У њој се издвајају вишеструко награђивани плакати Исмара Мујезиновића, из серије посвећене олимпијским дисциплинама, који су убрајани међу најбоље плакате ове врсте у свијету.

У поставци су незаобилазни плакати са прослављеном маскотом Вучком и Пахуљом, званичним знаком манифестације.

Посебан дио колекције чини 16 плаката из колекције "Умјетност и спорт", у којој су дјела Ворхола, Мура, Пистолета, Росенквиста, Колара, Паладина,Твомблија.

Осим олимпијских идеја и мотива, најчешће теме које су умјетници обрадили на плакатима су зимски спортови и град Сарајево.
Специфични изрази и визуелна истраживања изузетних стваралаца, креирали су драгоцјену баштину Олимпијаде, која, поред изузетне умјетничке вриједности, његује идеје из Олимпијске повеље – идеје хуманости и повезивања народа цијелог свијета, без обзира на разлике.

Изложба је отворена до 23. септембра.