latinica  ћирилица
05/09/2024 |  18:14 ⇒ 18:21 | Аутор: СРНА

За пројекте од посебног значаја за хрватски народ 6,5 милиона КМ

У Мостару су данас потписани уговори о додјели средстава за финансирање програма и пројеката од посебног интереса за хрватски народ у БиХ за ову годину у вриједности од 6.500.000 евра.
Мостар - Фото: РТРС
МостарФото: РТРС

Средства, чију расподјелу је одобрила Влада Хрватске, биће распоређена на 23 пројекта из подручја образовања и науке, 38 пројеката из подручја културе, 12 пројеката из подручја здравства, 94 пројекта из подручја пољопривреде, те 32 пројекта из других кључних подручја.

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић рекао је да Влада Хрватске на мудар начин препознаје, а истовремено охрабрује све институције БиХ у градњи пута према европским интеграцијама.

- Увјерен сам да је то једина спољна политика коју ми можемо заступати - рекао је Човић.

Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић истакао је да је уручено 199 уговора у бројним градовима, општинама и кантонима, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

- Пројекти су посебно видљиви на три примјера која смо, уз додјељивање уговора, видјели данас, а то су изградња Хрватског народног позоришта у Мостару, подршка Свеучилишту у Мостару и Свеучилишној клиничкој болници Мостар - рекао је Пленковић.

Државни секретар Централне канцеларије за Хрвате изван Хрватске Звонко Милас рекао је да ће реалзиација ових пројеката допринијети квалитнијем животу људи у БиХ.

Градоначелник Мостара Марио Кордић захвалио је свима који су учествовали у овим пројектима.