latinica  ћирилица
05/09/2024 |  15:22 ⇒ 17:36 | Аутор: РТРС

Бијељина: Уведена метода ласерског лијечења камена у бубрегу (ВИДЕО)

У ЈЗУ Болница "Свети Врачеви" Бијељина данас је први пут успјешно примјењена метода ласерског разбијања камена у бубрегу флексибилним уретерореноскопом код пет пацијената.
Болница "Свети Врачеви" Бијељина (фото: facebook.com/Bolnica.SvetiVracev) -
Болница "Свети Врачеви" Бијељина (фото: facebook.com/Bolnica.SvetiVracev)

Увођење нове уролошке методе оперативног лијечења калкулоза омогућено је захваљујући набавци нове опреме и вишегодишњој едукацији бијељинских љекара од стране стручњака за калкулозе са Војномедицинске акдемије из Београда Мирка Јовановића.

- Набавком флексибилног уретерореноскопа од данас смо почели да радимо народски речено лупање камена у бубрегу ласером, без реза, односно ендоскопском методом. Желим да се захвалим професору Мирку на сарадњи коју имамо од раније. Он је један од највећих стручњака за калкулозе односно за камење у мокраћним каналима тако да имамо част да је стални консултант у нашој болници. Такође, морам да похвалим и тим наших уролога са Љубинком Петковићем и Драганом Живановићем који су препознали потребу за оваквом врстом лијечења и за увођењем ове процедуре у нашој установи. Наравно, захваљујем се и тиму анестезиолога који је данас вођен од стране Оље Дабић, начелницом анестезије и осталима - рекао је на прес конференцији Микајло Лазић, в.д. директора бијељинске болнице.

Мирко Јовановић, начелник Центра за трансплантацију органа ВМА Београд истакао је да су калкулозе у уринарном тракту данас изузетно заступљене на нашим просторима, те да велики број пацијената из Семберије долази на Војно медицинску академију управо због флексибилне уретерореноскопије.

- Драго ми је да је овде набављена опрема која је неопходна у данашњој савременој медицини за успјешно лијечење пацијената и уролошких и оних који болују од калкулозе мокраћних путева. Данас смо извели први пут операцију дигиталним флексибилним инструментом гдје је могуће ући у сваки простор, сваку чашицу, сваки дио унутрашњости бубрега и доћи до сваког камена и разбити га ласером. Ако је камен мекан, камен се разбије у прах, ако је тврђи у ситне фрагменте. Успјешност процедуре по свјетским статистикама је 93 одсто. Пацијенти имају велики бенефит, јер сама интервенција краће траје и пацијенти брже одлазе кући - рекао је Јовановић, додавши да болница у Бијељини располаже једним од најсавременијих ласера за третман камена.

Шеф Одсјека за урологију у бијељинској болници Љубинко Петковић је истакао је да је бијељинска болница једина установа у Републици Српској која на нивоу секундарне здравствене заштите примјењује ову процедуру.

- Поносан сам што смо наш двогодишњи рад заокружили набавком флексибилног уретерореноскопа који нам омогућава да изводимо ову процедуру, чиме комплетирамо једну лијепу причу коју у нашим капацитетима можемо да спроводимо на корист не само грађана Бијељине већ и свих грађана семберско – мајевичке регије и регије Бирча које гравитирају према нашој болници. До сада смо ове пацијенте упућивали у УКЦ Бањалука - изјавио је Петковић.

Оперативни тим, поред уролога, Мирка Јовановића, Љубинка Петковића и Драгана Живановића, чинили су и Марко Иконић, анестезиолози Оља Дабић и Борис Јовановић, анестетичар Дејан Пантић, и инструментари: Тијана Ерак, Божана Цвијетиновић, Бобана Васић и Ана Мацановић.