latinica  ћирилица
05/09/2024 |  15:12 ⇒ 16:49 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Навијаћемо за Камалу — тако нам је Бајден савјетовао

Руски предсjедник Владимир Путин обратио се на пленарној сjедници Источног економског форума у Владивостоку.
Владимир Путин (фото: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV - илустрација) -
Владимир Путин (фото: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV - илустрација)

На панелу су говорили и премијер Малезије Анвар Ибрахим и замjеник предсjедника Кине Хан Женгом. Између осталог, Путин је говорио о ситуацији у Украјини, стању у свjетској економији, америчким изборима и енергетском тржишту.

Путин је рекао да је Русија постала један од лидера у рударењу криптовалута, због вишка енергетских капацитета у Сибиру.

Говорећи о ставу Русије о рјешавању блискоисточног конфликта, Путин је подсјетио да је он непромијењен – стварање двије државе. Ово мишљење дијеле многи широм свијета, укључујући и Сједињене Државе.

Фокус треба да буде на питању изградње бродова за Сјеверни морски пут, напоменуо је Путин, а власти ће проширити могућности индустрије. Траса би требало да буде проходна током цијеле године. У ту сврху ће у Приморју бити изграђено бродоградилиште, изразио је повјерење предсједник Русије.

Свјетска економија неће издржати без руских енергената, рекао је Путин.

Многе европске земље су на ивици рецесије, ситуација ће се погоршавати, многе тамошње индустрије су већ на ивици затварања, нагласио је Путин.

Коментаришући изјаве Кијева о плановима да не продужава уговор о транзиту гаса, Путин је истакао да Москва не одустаје од транзита и да намјерава да испуни све обавезе према својим клијентима.

- Не можемо да их натјерамо (да продуже уговор), а наши главни потрошачи у Европи то очигледно не желе - рекао је предсједник.То је њихов избор, додао је.

Путин је истакао да не разумије зашто Њемачка не укључи преостали крак Сјеверног тока, капацитета 27 милијарди кубних метара гаса годишње – "то је шизофренија и бесмислица".

Он је нагласио да ће Русија под овим условима диверзификовати тржишта за продају гаса.

Путина су питали да ли ће честитати побједнику предсједничких избора у САД. Он је одговорио да дуго није разговарао са америчким лидерима, иако су одређени контакти одржавани.

- Избор је на крају на америчком народу, ми ћемо се према њима односити са поштовањем - нагласио је шеф државе.

Говорећи о разним кандидатима за мјесто предсједника САД, Путин је прокоментарисао смијех Камале Харис: Ако се тако заразно смијеје, с њом је све у реду.

Истовремено је подсјетио да је Трамп као предсједник увео огроман број санкција Русији.