latinica  ћирилица
05/09/2024 |  15:04 ⇒ 15:36 | Аутор: РТРС

Награда "Отворена књига" савременом кинеском пјеснику

Међународна књижевна награда Удружења књижевника Републике Српске "Отворена књига" за 2024. годину додијељена је савременом кинеском пјеснику Леију Пингјангу.
Удружење књижевника Републике Српске - Фото: РТРС
Удружење књижевника Републике СрпскеФото: РТРС

Жири Удружења књижевника Републике Српске, у саставу Ранко Рисојевић, предсједник и чланови Предраг Бјелошевић и Берислав Благојевић донио је 4. септембра једногласну одлуку о додјели награде Пингјангу.

Пингјанг је кинески пјесник и есејиста. Родио се у покрајини Јунан, 1966. године. Замјеник је предсједника Удружења књижевника Јунана и професор на Јунанском универзитету. Од 1980. године објавио је више од 20 књижевних радова, између осталог, "Забиљешке из Јунана", "Планина Џинуо", "Поздрав води која тече", "Пјесме тла"...

Добитник је великог броја књижевних награда, као што су Књижевна награда Лу Ксун, Награда кинеских медија за поезију; проглашен је такође пјесником године уз награду Народна књижевност, те  пјесником године уз Награду периодичних часописа. Један је од најпопуларнијих кинеских пјесника на међународним фестивалима поезије. Његова дјела су преведена на енглески, француски, шпански, корејски, јапански, руски и друге језике, саопштено је из Удружења књижевника Републике Српске.

Награда "Отворена књига" биће уручена 28. октобра, у оквиру програма деветих Међународних књижевних сусрета.