latinica  ћирилица
05/09/2024 |  14:17 | Аутор: СРНА

Угашен пожар на подручју Маоче и Рашљана

Угашен је шумски пожар на подручју Маоче и Рашљана, рекао је данас шеф Пододјељења за заштиту и спасавање Мићо Симкић након ванредне сједнице Владе Брчко дистрикта.
Ватрогасци - Фото: РТРС
ВатрогасциФото: РТРС

Симикић је навео да је ватра захватила површину од око 30 дунума квалитетне храстове и јасенове шуме.

Он је напоменуо да је пожар пријављен јуче око 15.00 часова поподне и да су три возила и 15 ватрогасаца изашли на терен, а убрзо су им се придружили и мјештани.

- Терен је веома неприступачан, те су ватрогасци пожар углавном гасили уз помоћ напртњача и током ноћи је стављен под контролу, а потом и угашен - рекао Симикић и додао су екипе и данас на терену у приправности.

Градоначелник Брчко дистрикта Зијад Нишић похвалио је припаднике Професионалне ватрогасне јединице дистрикта, која је правовременом реакцијом брзо ставила под контролу ватрену стихију која се почела ширити шумом.

Нишић је рекао да је на ванредној сједници закључено да је неопходно хитно ставити у функцију три новоизграђена ватрогасна дома у насељима Сандићи, Бијела и Прутаче да би могли правовремено да реагују у случају пожара.

- Као разлог зашто још нису у функцији наводе се административне процедуре које нису ријешене - рекао је Нишић и додао да је у међувремену примљено 15 нових ватрогасаца.

Према његовој процјени, штета проузрокована овим пожаром биће далеко већа него што ће коштати стављање у функцију ова три ватрогасна дома.