latinica  ћирилица
05/09/2024 |  14:14 ⇒ 17:21 | Аутор: СРНА

Радановић: Срби да туже ФБиХ јер није вратила 673 војна стана

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић позвао је све Србе који су носиоци станарског права у том ентитету да туже ФБиХ јер није вртила 673 војна стана.
Ђорђе Радановић - Фото: РТРС
Ђорђе РадановићФото: РТРС

- Лица која су била носиоци станарског права треба да туже ФБиХ надлежним судовима који ће донијети пресуде да се станови врате у њихову својину, а добиће и накнаде за 30 година колико им је било забрањено да их користе - рекао је Радановић Срни.

Он је навео да се у Дому народа Парламента ФБиХ још налазе федерални закони којима се настоји да се Србима трајно одузму 673 војна стана који садрже 35.800 метара квадратних стамбеног простора, а изграђени су из Фонда ЈНА.

- Надам се да ови закони неће бити ни усвојени ако постоји и трунка морала код људи који о томе одлучују. Овим законима се жели да уклони власничко право Срба над становима, јер им се онемогућава станарско право - истакао је Радановић.

Он је појаснио да су предвиђени закони прописали да ће Србину који је био носилац станарског права бити исплаћено 1.000 КМ по метру квадратном минус амортизација један одсто од момента изградње стана.

- Примјера ради за стан који је изграђен 1989. године биће умањено 35 одсто и исплаћивано свега 650 КМ по метру квадратном, док тренутно тржишна вриједност ових станова износи више од 3.000 КМ у Сарајеву. То значи да су Срби оштећени 2.900 КМ по метру квадратном - нагласио је Радановић.

Он је указао да су свим Бошњацима и Хрватима који су били припадници ЈНА враћени станови у ФБиХ, док су ускраћени само Србима.

Радановић је рекао да Служба правне помоћи Одбора у евиденцији има око 200 војних станова, али да је Влада ФБиХ званично доставила информацију у Парламент ФБиХ о постојању 673 војна стана укупне површине 35.800 метара квадратних стамбеног простора.

Влада ФБиХ је 9. јануара у Мостару утврдила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о враћању, додјели и продаји станова и Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о продаји станова на којима постоји станарско право, те их упутила у даљу парламентарну процедуру.

Нацртом измјена и допуна Закона о враћању, додјели и продаји станова, између осталог, регулише се да се стан ставља на располагање општини на чијем се подручју налази уколико његов давалац на кориштење није у прописаном року поднио захтјев за враћање на располагање.

Приједлогом закона о измјенама и допуни Закона о продаји станова на којим постоји станарско право предвиђа се и да носилац права из купопродајног уговора који је након 14. децембра 1995. године остао у служби у оружаним снагама изван територије БиХ, а није стекао ново станарско или сродно право, умјесто уписа власништва има право на накнаду од ФБиХ од 1.000 КМ по метру квадратном стана, умањену за амортизацију по стопи од један одсто годишње.