latinica  ћирилица
05/09/2024 |  13:21 | Аутор: СРНА

Ћеранић: Опстанак Српске зависиће и од квалитетног отпора хибридном рату

Република Српске треба што активније и квалитетније да се супротстави снажном хибридном рату који против ње воде одређени страни и домаћи фактори, да би опстала у времену тектонских промјена у геополитици, истакао је декан бањалучког Факултета безбједносних наука Предраг Ћеранић.
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС

Ћеранић је изјавио да се хибридни рат против Српске, који се посебно истиче ударима на њену економију и различитим санкцијама појединцима и одређеним правним лицима, води јако дуго.

Да би га добили, Ћеранић каже да треба да буду све патриотске снаге, од стваралаца Српске и бораца до академске заједнице, институција, носилаца јавних функција и свих грађана.

- Морамо се заједно супротставити том невидљивом рату који се не води конвенционално и оружјем, јер сви на крају можемо бити мета одређених санкција. И да нам тиме угрозе елементарна људска права, иако је то потпуно правно неутемељено - рекао је Ћеранић.

Он је појаснио да се хибридном рату, који воде и отуђени страни западни центри моћи, Српска може супротставити правовременим дјеловањем и утицајем на јавно мњење, почев од квалитетног информисања и објашњавања грађанима шта је то заправо.

- То је и супротстављање разним дезинформацијама и отвореним лажима којима се настоје дискредитовати овдашње институције и руководство. А све како би умјесто истих дошли неки други који ће бити послушници страног фактора и радити против интереса Српске - објаснио је Ћеранић.

Он је нагласио да не треба дозволити преобликовање јавног мњења у Српској које намјерава страни фактор и то, евентуално, преко изборног инжењеринга и такозваних уличних и обојених револуција.

Навео је да ће наведена битка и даље трајати, али да треба радити на снажном очувању политичког, кадровског и институционалног ткива Српске.

- Све што раде страни и западни отуђени центри моћи на сламању Српске тиче се Русије. Проблем је што нас сматрају малим Русима. И све што се не усуђују да примјене на Русији и Русима, настоје да искале на нама, Србији и слично - оцијенио је Ћеранић.

Није задовољан, каже, бројем чланова академске заједнице Српске који учествују у јавном животу не само у вези с овом темом већ и слично, а требало би да дају допринос сузбијању покушаја хибридног рата против Српске.

Он је додао да је таква врста рата овдашњим Србима најлакше објашњива оним што се дешавало приликом петооктобарских промјена и смјена власти у Србији и Београду, 2000. године, и то преко "пријатељских" медија, политичара, невладиних организација и слично.

Декан Факултета за безбједност и заштиту Независног универзитета Бањалука Слободан Жупљанин је рекао Срни да се хибридни рат против Српске води константно и са крајњом намјером нестанка Срба са ових простора, што неће бити допуштено уз адекватно дјеловање институција и изабраних функционера.

Он је рекао да је руководство Српске већ показало да ће ефикасно сачувати Републику и њене надлежности у складу са Уставом, те да о томе не треба бринути.

Сматра да, када је ријеч о хибридном рату, постоје изазови, да и даље има простора да се законодавно и у парламенту Српске дјелује против тога што на овом плану раде неке стране амабасаде, а то је да људима и фирмама угрожавају егзистенцију и људска права.

- Требало би да постоји законодавни одговор Српске на хибридни рат и то неправо. Свако неправно дјеловање мора доживјети свој крај, а Српска не смије одустати од правне борбе да успјешно заштити интерес сваког свог грађанина - рекао је Жупљанин.

Он је додао да Српска то до сада успјешно чини, иако се стално смишљају нови облици загорчавања живота њеним грађанима и изабраним функционерима.

- Српска и њене институције, поштујући уставна и законска начела, стално и проактивно морају проналазити одговоре за проблеме који им се силом намећу од страног фактора", рекао је Жупљанин.

Он је навео да и образовне институције у Српској, средње школе и факултети, да у свом раду треба да посебно третирају теме хибридног рата.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је недавно да је на сцени хибридни рат против Српске, али да све то неће нарушити њену политичко-економску стабилност.