latinica  ћирилица
05/09/2024 |  13:11 ⇒ 17:21 | Аутор: РТРС

ЦИК БиХ: Сутра почиње изборна кампања и траје до 5. октобра (ВИДЕО)

Изборна кампања за овогодишње локалне изборе 6. октобра почиње сутра и трајаће до 5. октобра у 7.00 часова ујутро када ће почети изборна тишина, саопштила је предсједник Централне изборне комисије БиХ Ирена Хаџиабдић.
ЦИК - Фото: РТРС
ЦИКФото: РТРС

- У току 30 дана, колико траје изборна кампања, политички субјекти на законом утврђен начин упознају бираче и јавност о својим програмима и кандидатима за локалне изборе - нагласила је Хаџиабдићева.

Сви политички субјекти кампању могу проводити на цијелој територији БиХ, а надлежни органи су дужни обезбиједити слободу њиховог и кретања њихових бирача и присталица, као и равноправан третман у њиховим захтјевима да јавна мјеста користе у сврху кампање.

- Политички субјекти имају право водити изборну кампању у мирном окружењу, организовати и одржавати јавне субјекте, слободно износити своје ставове како би стекли подршку бирача, штампати и дијелити плакате и постере, те друге материјале у вези са изборном кампањом - додала је Хаџиабдићева.

Према њеним ријечима, политички субјекти су дужни обезбиједити равноправну промоцију кандидата оба пола у изборној кампањи.

У кампањи је забрањено уклањати, прекривати, оштећивати или мијењати штампане огласе, постере и друге материјале, а забрањено је и истицање, штампање и растурање изборних материјала у којима се жене и мушкарци представљају на стереотипан или понижавајући начин.

Изборни материјали, навела је Хаџиабдићева, не могу се постављати унутар или на зградама у којима су смјештени органи власти, јавним предузећима и установима, мјесним заједницама, вјерским објектима, на јавним путевима и јавним површинама осим на мјестима предвиђеним за јавно оглашавање.

- Политички субјекти су дужни све материјале кориштене у сврху изборне кампање уклонити 15 дана након дана избора - подсјетила је Хаџиабдићева.

Такође, навела је, забрањено је пријетити присталицама других полиичких субјектата, спречавати новинаре у обављању посла, обећавати новчану награду или другу материјалну корист у сврху добијања подршке бирача, подстицати на гласање лица која немају право гласа, подстицати лица да гласају више пута или у име другог лица.

Посебно је нагласила да није дозвољено злоупотребљавати дјецу у полтичке сврхе.

- Забрана говора мржње односи се на цијели изборни период, не само на период изборне кампање - рекла је Хаџиабдићева, прецизирајући да се ради о говору који подстиче мржњу, дискриминацију, изазива страх или непријатељство.

Она је додала да је објављивање таквих садржаја у било ком виду строго забрањено, као и да је политичким субјектима забрањено износити лажне информације које могу угрозити изборни процес и дезинформисати бираче.

Предсједник ЦИК-а навела је да су за кршење изборних правила предвиђене казне до 30 хиљада КМ.