latinica  ћирилица
05/09/2024 |  12:57 | Аутор: РТРС

Утврђен Приједлог закона о измјени Закона о заштити лица која пријављују корупцију

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о измјени Закона о заштити лица која пријављују корупцију, по хитном поступку, којим се врше корекције одредбе која се односи на надлежност Комисије за спровођење Стратегије за борбу против корупције, ради успостављања ефикаснијег и једноставнијег система борбе против корупције.
Влада Српске - Фото: РТРС
Влада СрпскеФото: РТРС

- Наиме, у Министарству правде Републике Српске постоји Ресор чија је надлежност спровођење Стратегије за борбу против корупције стога је постојање Комисије за спровођење Стратегије за борбу против корупције Републике Српске постало непотребно - саопштено је из Владе Српске.

Наведени Ресор ће обављати послове који се односе на приједлог стратешког документа за борбу против корупције, усвајати извјештаје о његовој реализацији.

У складу са тим, било је потребно извршити измјену Закона о заштити лица која пријављују корупцију у Републици Српској, на начин да се пропише нови начин извјештавања по аналитичким извјештајима о броју и исходу примљених пријава и поступака за заштиту лица која пријављују корупцију, с циљем усклађивања са Законом о стратешком планирању и управљању развојем у Републици Српској, истиче се у саопштењу.