latinica  ћирилица
05/09/2024 |  12:05 | Аутор: РТРС

Вучић са Шолцом о литијумском прoјекту у Саксонији, економији и региону

Предсједник Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са њемачким канцеларом Олафом Шолцом о литијумском пројекту у Саксонији, као и о економској сарадњи, регионалним питањима и наставку разговора у оквиру Берлинског процеса.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ)

Александар Вучић, на Инстаграм налогу budusnostsrbijeav, написао је да је са Олафом Шолцом разменио мишљења о регионалним питањима и наставку разговора у оквиру Берлинског процеса.

- Разговарали смо и о све већој потреби за интензивирањем дипломатских напора у региону у циљу решавања бројних питања од значаја за очување мира и стабилности, а посебно о промоцији економског повезивања и евроинтеграција Западног Балкана - навео је Вучић.

Истакао је и да су разговарали и о све већим изазовима у погледу енергената и будућности енергетске диверсификације.

- Изразио сам велико интересовање за литијумски пројекат у Саксонији, који има за циљ да промовише одговорне рударске праксе и подржи прелазак на зелену енергију. Нагласио сам да би размена искустава и знања могла да отвори пут за иновативне приступе екстракцији литијума који дају приоритет заштити животне средине и ангажовању заједнице - закључио је предсједник Србије.