latinica  ћирилица
05/09/2024 |  11:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Пленковић и Човић: Хрватска подржава остваривање равноправности у БиХ

Хрватски премијер Андреј Пленковић, другог дана посјете БиХ, састао се у Мостару са предсједником Хрватског народног сабора и ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем и поновио подршку Хрватима у БиХ у остваривању равноправности са измјеном Изборног закона.
Човић-Пленковић - Фото: СРНА
Човић-ПленковићФото: СРНА

Пленковић је истакао и снажну подршку свим напорима који се улажу како би БиХ наставила напредак у испуњавању критеријума на европском путу.

- Заштита права Хрвата као конститутивног народа у Босни и Херцеговини приоритет је ХДЗ-а, што је видљиво у снажним залагањима хрватске владе на свим нивоима. Измјене изборног законодавства нужне су ради постизања равноправности три конститутивна народа, али и стабилности и ефикасности цијеле БиХ - саопштено је из ХДЗ БиХ.

Раније данас Пленковић је разговарао и са првим човјеком МТ Абрахам Групе Амиром Грос Кабиријем с којим су размотрени планови пословања мостарског Алуминијума, који је у најму израелског бизнисмена.

- Хрватска снажно подржава пројект Јужне гасне интерконекције која ће обезбиједити још повољније услове за развој ове стратешки важне фирме у БиХ - написао је Пленковић на платформи Икс.

Пленковић је јуче допутовао у Сарајево, гдје је разговарао са предсједавајућом Савјета министара Борјаном Кришто (ХДЗ БиХ), а присуствовао је и отварању дионице пута на коридору 5Ц и моста "Херцеговина" код Почитеља.